Bonucci en Chiellini breken oude mannenrecords in EK-finale

Brian Vesseur • 13:55, 12-07-2021 / Laatste Update: 04:12, 07-01-2024

Leonardo Bonucci en Giorgio Chiellini hebben allebei een ouderdomsrecord op hun naam gezet. De verdedigers wonnen zondagavond de EK-finale van Engeland op Wembley. Na penalty's ging Italië er met de buit vandoor.

Bonucci is de oudste doelpuntenmaker ooit in een EK-finale! Met 34 jaar en 71 dagen scoorde hij in de 2e helft de 1-1 namens Italië, waardoor zijn land een verlenging afdwong. Eerst was Bernd Hölzenbein van West-Duitsland de recordhouder. In 1976 was hij 30 jaar en 103 dagen toen hij scoorde tegen Tsjecho-Slowakije.

Chiellini

Chiellini heeft op zijn beurt het record van landgenoot Gianluigi Buffon overgenomen. Hij is de oudste aanvoerder ooit in een EK-finale, met 36 jaar en 331 dagen. Eerder was Buffon dat dus, op de EK-finale van 2012. Buffon was toen 34 jaar en 155 dagen. De inmiddels 43-jarige keeper van Parma bleef tot 2018 international van Italië.