Check hier alles over de EK-finale tussen Engeland en Italië
i

Getty Images

Check hier alles over de EK-finale tussen Engeland en Italië

Brian Vesseur • 20:26, 11-07-2021 / Laatste Update: 17:32, 13-12-2023

Engeland en Italië spelen zondagavond tegen elkaar in de finale van het EK. Om 21:00 uur wordt er afgetrapt op Wembley. Lees hier alles wat je moet weten over die EK-finale. Van de zender waar je op kijkt tot hoeveel fans er welkom zijn in het stadion in Londen.

Op welke zender kijk je de EK-finale?

De wedstrijd wordt uitgezonden op NPO 1. Om 20:20 uur begint NOS Studio Europa op die zender. Wie er trouwens gaat winnen? Engeland! Tenminste, dat zeggen de bookmakers. Als je dus nog een gokje wil wagen, moet je daar zijn.

Wie fluit de EK-finale eigenlijk?

De EK-finale wordt gefloten door Björn Kuipers! Een Nederlander, mét Nederlandse assistenten. Erwin Zeinstra en Sander van Roekel zijn z'n (vaste) assistenten. De VAR wordt geregeld door Pol van Boekel en Kevin Blom. Waarschijnlijk is het Kuipers' laatste kunstje. Kuipers fluit overigens voor 60.000 fans.

Road to the final van Italië en Engeland

Door al die EK-gekte ben je mogelijk kwijt tegen wie Italië en Engeland ook alweer hebben gespeeld. Daarom hebben we de routes naar de finale van beide landen even op een rijtje gezet.

De opstellingen van Engeland en Italië

De opstellingen van Engeland en Italië zijn bekend! Weinig verrassingen bij Italië, des te meer bij Engeland. De ploeg van Gareth Soutgate treedt aan in een 343-formatie.

Waarom speelt Italië eigenlijk in het blauw?

Waarom speelt Oranje eigenlijk in oranje? Die vraag kan je ook bij Italië stellen. Waarom spelen die gasten in het blauw, terwijl de kleuren van de vlag rood, wit en groen zijn? Daar hebben we het antwoord op gevonden. Daarnaast hebben we ook meteen een lijstje gemaakt met beste Italiaanse verdedigers ooit. Ook een aanrader.

Dronken Engelse fans

Last but not least: de Engelse fans! Zijn ze de stad al aan het slopen? Zijn ze al dronken voordat het überhaupt avond is? Het is in ieder geval een gezellige chaos in Londen.