De wedstrijd van Oranje tegen Oostenrijk werd nóg beter bekeken dan 1e duel
i

ANP

De wedstrijd van Oranje tegen Oostenrijk werd nóg beter bekeken dan 1e duel

Brian Vesseur • 11:19, 18-06-2021 / Laatste Update: 13:55, 08-01-2024

Een groot deel van Nederland zat weer voor de buis gekluisterd donderdagavond, toen Oranje het opnam tegen Oostenrijk. Meer dan 5,5 miljoen mensen zagen het Nederlands elftal met 2-0 winnen op het EK. Het best bekeken programma van de avond, natuurlijk. Stichting Kijkonderzoek maakte deze cijfers bekend.

De wedstrijd tegen Oekraïne werd door iets minder dan 5,5 miljoen mensen gezien. Redelijk om het even, maar de stijgende lijn is te pakken! Dat is niet gek, want steeds meer mensen zetten de tv aan naarmate Oranje verder komt.

Nog lang geen record

Zo is de best bekeken wedstrijd ooit de halve finale van Nederland tegen Argentinië tijdens het WK in 2014. Meer dan 9 miljoen mensen zagen toen hoe Oranje werd uitgeschakeld. De finale van Nederland tegen Spanje tijdens het WK vier jaar eerder scoorde daarna het beste. Daar keken destijds ruim 8,5 miljoen thuissupporters naar.

Dikke cijfers voor de nabeschouwing

Veel mensen lieten na de wedstrijd tegen Oostenrijk de tv aanstaan. Naar de nabeschouwing in Studio Europa keken vrijwel evenveel mensen als zondagavond: bijna 1,9 miljoen. Het ándere EK-duel van gisteravond, België - Denemarken, was goed voor iets minder dan 2 miljoen kijkers. België won die wedstrijd met 2-1. Daarmee werd het nét iets beter bekeken dan Studio Europa, dat op plek 3 in de kijkcijferlijst staat.

Voor het eerst

Volgens het CBS zijn er bijna 1,5 miljoen kinderen tussen de 6 en 13 jaar die dit jaar voor het eerst bewust een EK voetbal meemaken waaraan Nederland deelneemt (8 procent van het volk). Het kwam immers voor het laatst in 2012 voor dat Oranje op een EK aantrad.