Enige EK-openingswedstrijd die in 0-0 eindigde, werd op ABSURDE manier beslist

Getty

Marcel Roes • 23:48, 11-06-2021 / Laatste Update: 21:38, 07-01-2024

In de rust bij Turkije tegen Italië is het 0-0 en de openingswedstrijd van het EK 2020 dreigt dus te eindigen in een doelpuntloos gelijkspel. Het komt niet vaak voor dat het 1e EK-duel geen goals oplevert. Maar de 1e en tot nu toe enige keer dat het wel gebeurde, waren die verduvelde Italianen er ook al bij betrokken!

Het gebeurde in 1968, toen er maar 4 landen welkom waren op de eindronde en Italië in eigen land de halve finale speelde tegen Sovjet-Unie. In Napels kreeg het publiek weinig moois te zien en ook in de verlenging hoefden de keepers niets uit hun net te vissen.

Geen strafschoppen

Strafschoppen dus? Nee, de UEFA had toen nog niet besloten om een match op die manier te beslissen. Een penaltyreeks wordt altijd 'een loterij' genoemd, maar het kan dus altijd nog erger, namelijk met een echte loterij! Toen in 1968 loste de scheidsrechter het namelijk op door kop-of-munt te spelen!

Kop

De Russische kapitein Albert Shesternyov had kennelijk niet goed getraind op kop-of-munt. Hij koos munt, maar het werd kop. De Italianen mochten door dit puike staaltje loterijwerk naar de finale en versloegen daarin Joegoslavië met 2-0.