Gianluigi Donnarumma en Italië vestigen wereldrecord met minuten zonder tegendoelpunt

Eimert Pruis • 01:42, 27-06-2021 / Laatste Update: 14:04, 08-01-2024

De Italiaanse ploeg heeft een eigen wereldrecord overtroffen. De ploeg van bondscoach Roberto Mancini incasseerde zaterdag meer dan 1142 minuten geen tegentreffer. Daarmee werd het record overtroffen dat de ‘Azzurri’ in de periode 1972-1974 vestigden.

Destijds hield de legendarische keeper Dino Zoff zijn doel 1142 minuten schoon. De laatste tegentreffer van Italië dateert nu van 14 oktober vorig jaar, in de Nations League tegen Oranje. Donny van de Beek wist de Italiaanse keeper Gianluigi Donnarumma toen te passeren in Bergamo (1-1). Kort na het record scoorde Oostenrijk alsnog, via Sasa Kalajdzic. Italië won met 2-1.

Daarna volgden 11 wedstrijden die Italië allemaal won zonder tegentreffer. In de EK-wedstrijd tegen Oostenrijk wist Donnarumma de recordreeks van Zoff te overtreffen. De 22-jarige doelman werd in Londen wel gepasseerd door Marko Arnautovic, maar die treffer ging niet door vanwege buitenspel. Bij het ingaan van de verlenging, bij een stand van 0-0, was volgens databureau Gracenote het record uit de jaren 70 overtroffen.