📸 | Jadon Sancho schrijft indrukwekkend betoog na racisme: 'Haat zal het nooit winnen'

Bart van der Wijst • 21:05, 14-07-2021 / Laatste Update: 16:26, 05-01-2024

Jadon Sancho was zondag één van de spelers van Engeland die een penalty miste in de finale van het Europees kampioenschap. Door zijn misser liepen de Engelsen de EK-zege mis ten koste van Italië. Na afloop van de verloren finale werden de jonkies Sancho, Marcus Rashford en Bukayo Saka - de 3 missers - online racistisch bejegend.

Waar Rashford daags na de walgelijke gebeurtenissen gelijk van zich lieten horen, hield Sancho zich enkele dagen stil. Woensdag besloot hij via Instagram om toch maar zijn verhaal te doen. Het werd een krachtige boodschap. Sancho schreef onder meer het volgende:

Ik heb een aantal dagen de tijd gehad om terug te blikken op de finale van afgelopen zondag en voel nog steeds een mix van emoties. Ik wil graag mijn verontschuldigingen aanbieden aan mijn teamgenoten, de technische staf en vooral de fans die ik in de steek heb gelaten. Dit is met afstand het slechte gevoel dat ik in mijn carrière heb gehad. Het is lastig om mijn gevoel echt onder woorden te brengen, maar er zijn zoveel positieve punten om uit dit toernooi te halen. Hoewel de nederlaag lang pijn zal doen.

....

We hadden allemaal dezelfde ambities en doelstellingen. 'We wanted to bring the trophy home'. Dit was tot nu toe een van de leukste trainingskampen uit mijn carrière. De saamhorigheid van het team is ongeëvenaard, een echte familie op en naast het veld.

Ik ga niet doen alsof ik de racistische dingen niet heb gezien die ik en mijn broeders Marcus en Bukayo na de wedstrijd ontvingen, maar helaas is het niet nieuws. Als samenleving moeten wij het beter doen en deze mensen verantwoordelijk houden.

Haat zal nooit winnen. Aan alle jonge mensen die soortgelijke beledigingen hebben ondergaan, houd je hoofd omhoog en blijf je droom najagen. Ik ben trots op dit Engelse team en op hoe we de hele natie hebben verenigd in wat voor zoveel mensen een moeilijke 18 maanden is geweest. Hoe graag we het toernooi ook wilden winnen, we zullen in de toekomst verder bouwen en leren van deze ervaring. Ik wil je enorm bedanken voor alle positieve berichten en liefde en steun die veel groter waren dan de negatieve. Het was een eer om Engeland altijd te vertegenwoordigen en het Three Lions-shirt te dragen, en ik twijfel er niet aan dat we nog sterker terug zullen komen!

Stay safe & tot snel ️

JS7