Oeps! Tsjechië is op het EK de strafschoppenkoning, Oranje bijna de slechtste

Marcel Roes • 14:16, 27-06-2021 / Laatste Update: 06:18, 07-01-2024

Nederland en strafschoppenseries: het is een slecht huwelijk dat vaak eindigt in tranen. En wat dat betreft treft Oranje zondagavond in de 8e finale van het EK in Tsjechië de slechtst mogelijke tegenstander. De Tsjechen zijn op het EK namelijk de absolute strafschoppenkoningen.

We beperken ons bij dit overzicht tot strafschoppen in een shoot out, dus we negeren penalty's in reguliere speeltijd of verlenging. En dan blijkt dat Tsjechië 3 keer op het EK in een strafschoppenreeks verzeild raakte - en ze alle 3 won! Een perfecte score van 100 procent dus.

Op dit lijstje staat Spanje tweede met 3 uit 4 (75 procent), gevolgd door Duitsland (2 uit 3) en Frankrijk plus Denemarken (1 uit 2).

Straschoppentrauma

Nederland heeft de boel meer dan eens verklooid in een penalty shoot out op een EK. Het lukte maar 1 van de 4 keer om te winnen (EK 2004, tegen Zweden). Alleen Zweden, Kroatië en Zwitserland deden het beter, met een score van 0 uit 1.

Tsjechische penaltypioniers

Ze lijken daar in Tsjechië echt dol te zijn op strafschoppenseries. In 2016 verbeterden 2 Tsjechische amateurclubs het wereldrecord aantal pingels in een strafschoppenserie: 52. En een van de beroemdste strafschoppen ooit is die van Antonin Panenka, die, juist, een Tsjech was.