📸 | Ook Bukayo Saka reageert na racisme: 'Wist meteen wat voor berichten ik zou krijgen'

Bart van der Wijst • 20:04, 15-07-2021 / Laatste Update: 07:04, 07-01-2024

Bukayo Saka heeft in navolging van zijn landgenoten Marcus Rashford en Jadon Sancho gereageerd op alle racistische berichten die hij ontving na zijn gemiste penalty in de verloren finale tegen Italië. De pas 19-jarige Saka werd online voor van alles en nog wat uitgemaakt.

Saka kreeg de zware taak om Engeland langszij te schieten in de penaltyserie, maar zag zijn inzet gekeerd worden door Gianluigi Donnarumma. Dus pakte niet Engeland maar Italië de EK-zege. De dappere Saka schreef een aanrijpend betoog:

Ik ben even van social media weggebleven om samen met mijn familie te reflecteren op de afgelopen week. Ik heb het gevoel dat ik iedereen wil bedanken voor de liefde die ik de afgelopen week heb ontvangen.

Het was een eer om deel uit te maken van het Engelse team. De jongens zijn broers voor het leven geworden en ik ben heel dankbaar voor alles wat ik heb mogen leren. Dat ik het team heb mogen helpen om de eerste finale in 55 jaar tijd te bereiken mét mijn familie op te tribune betekent alles voor me.

Ik geloofde echt dat ik deze finale voor jullie kon winnen en het spijt me dat we het dit jaar niet thuis hebben gebracht. Ik beloof dat we alles zullen geven om deze generatie te laten voelen hoe het is om iets te winnen.

Ik ben heel dankbaar voor iedereen die mij en mijn familie een hart onder de riem heeft gestoken. Dat is waar voetbal om draait. Passie, mensen van elk ras, geslacht of geloof die samenkomen om de achtbaan van het voetbal te beleven.

Ik wil niet dat een kind of volwassene ooit dezelfde haatberichten zal krijgen als ik, Jadon en Marcus gehad hebben. Ik wist dat ik haatberichten zou krijgen en het is een treurige realiteit dat jullie als sociale platforms (Instagram, Twitter en Facebook) niet genoeg doen om deze berichten te stoppen. Er is geen plaats voor racisme of haat in de voetbalwereld of in welke plaats van de maatschappij dan ook. We zullen deze berichten moeten blijven rapporteren aan de politie om deze haat weg te drijven. Wij zullen winnen.

Liefde wint altijd.

Bukayo Saka