Oranje trapt af met bijna 5,5 miljoen kijkers (en dit kan een reden zijn)
i

ANP

Oranje trapt af met bijna 5,5 miljoen kijkers (en dit kan een reden zijn)

Sjors Tanis • 11:26, 14-06-2021 / Laatste Update: 07:18, 08-01-2024

Bijna 5,5 miljoen mensen zagen hoe Oranje voor het eerst in 7 jaar weer speelde op een eindtoernooi. De spectaculaire zege op Oekraïne (3-2) bij het EK voetbal, die op NPO 1 werd uitgezonden, was daarmee veruit het best bekeken programma van de dag.

Volgens het CBS zijn er bijna 1,5 miljoen kinderen tussen de 6 en 13 jaar die dit jaar voor het eerst bewust een EK voetbal meemaken waaraan Nederland deelneemt (8 procent van het volk).

Standaard boven 2 miljoen kijkers

De wedstrijd van Oranje trok duidelijk meer kijkers dan de start van het EK voetbal op vrijdag. Toen zagen ruim 2,3 miljoen mensen het 1e duel tussen Turkije en Italië. Het duel van Denemarken tegen Finland, dat tijdelijk werd stilgelegd nadat de Deense voetballer Christian Eriksen op het veld in elkaar was gezakt, trok een dag later ook veel kijkers. De 1e helft werd tot aan het incident met Eriksen door bijna 1,7 miljoen mensen gevolgd. Het resterende deel van Denemarken-Finland werd door 2,2 miljoen mensen gezien. De wedstrijd tussen België en Rusland werd zaterdag door 2,2 miljoen mensen gevolgd.

Record van 2014

Doorgaans stemmen steeds meer mensen af op voetbaltoernooien wanneer Oranje verder komt. Zo is de best bekeken wedstrijd ooit de halve finale van Nederland tegen Argentinië tijdens het WK in 2014. Meer dan 9 miljoen mensen zagen toen hoe Oranje werd uitgeschakeld. De finale van Nederland tegen Spanje tijdens het WK 4 jaar eerder scoort daarna het beste qua kijkcijfers. Daar keken destijds ruim 8,5 miljoen thuissupporters naar.