Psychologisch onderzoek: oud, vermoeid, vedette en verdediger? Dan mis je de penalty
i

Getty Images

Psychologisch onderzoek: oud, vermoeid, vedette en verdediger? Dan mis je de penalty

Eimert Pruis • 12:43, 06-07-2021 / Laatste Update: 10:03, 08-01-2024

Zo vlak voor de halve finales op het EK is het natuurlijk heel interessant om wat onderzoekjes door te nemen. Zo kwamen we een psychologisch onderzoek tegen dat zich focuste op de strafschoppenserie. Een analyse van elke penaltyreeks sinds 1976 op EK, WK, Copa América en Champions League bracht interessante data aan het licht. Een oude ster-verdediger mist het vaak de pingel.

De druk is natuurlijk immens als Ciro Immobile dinsdagavond aanlegt voor de beslissende strafschop tegen Spanje. De Italiaanse spits van Lazio is een specialist, maar in een strafschoppen-shootout komt er heel wat meer bij kijken dan alleen een goede techniek.

Zo zijn er veel factoren die de kans op het missen van een penalty vergroten. Een strafschop laat in de serie of genomen door iemand ouder dan 23 jaar zijn 2 van die factoren. Ook is de kans groter dat er gemist wordt als een verdediger een strafschop neemt en al 120 minuten in de benen heeft. Wisselen loont dus!

Vedettes falen

Ook opvallend is dat de gedecoreerde vedettes vaker missen. In 35 procent van de gevallen miste een superster die net een individuele prijs had ontvangen. Voordat zij een prijs hadden gewonnen misten ze slechts 11 procent van de pingels.

En wat te denken van het moment van de penalty. Als de strafschop de winst oplevert wordt liefst 92 procent binnengeschoten. Andersom is dat heel wat lager. Bij een penalty waarbij falen direct verlies oplevert is 62 procent raak.

Spanje won in de kwartfinale van Zwitserland doordat ze de penalty's beter namen

Big warning for England

En dan is er nog een waarschuwing voor Engeland. Historisch gezien raken zij sneller afgeleid bij een penalty en missen daardoor eerder. Ook spoken eerder verloren strafschoppenreeksen, zoals bij Engeland, nog lang door. Als je eerder een reeks hebt verloren is de kans een stuk groter dat je weer een penalty mist.

Last but not least: teamspirit. Dat is ook bij de penaltyserie een key factor! De verbale communicatie onderling is essentieel voor het raken van strafschoppen. Ook het juichen is van groot belang. Het uitgebreid vieren van een penalty vergroot de kans dat je uiteindelijk ook de penalty's en dus de wedstrijd wint.