Saka nam nog nooit een penalty op het hoogste niveau
i

Getty Images

Saka nam nog nooit een penalty op het hoogste niveau

Brian Vesseur • 12:26, 12-07-2021 / Laatste Update: 22:55, 05-01-2024

Bukayo Saka miste zondagavond dé penalty om Engeland in de race te houden voor de EK-titel. Wat enigszins de pijn verzachtte, was dat 2 andere Engelse spelers ook al een penalty hadden gemist. Nu blijkt dat Saka nog nooit een penalty op profniveau had genomen, voor die beslissende strafschop.

Bondscoach Gareth Southgate nam de schuld op zich: "We winnen en verliezen als team, maar ik heb de spelers gekozen voor de penaltyserie. We hebben erop getraind. Het was een gok."

Keane snapt 't

Roy Keane begreep ook niets van de beslissing om Saka de laatste te laten nemen. De oud-international van Ierland en voormalig middenvelder van Manchester United, tevens analyticus van Sky Sports, wees daarvoor naar Jack Grealish (25) en Raheem Sterling (26), die hun verantwoordelijkheid niet namen. Maar die op de schouders legden van de pas 19-jarige Bukayo Saka, die net als Marcus Rashford en Jadon Sancho miste.

Keane vond het sowieso onbegrijpelijk dat Saka achter de bal moest gaan staan. "Als je Sterling of Grealish bent, kun je niet blijven zitten terwijl zo’n jongen naar voren loopt om een strafschop te nemen. Dat is echt onmogelijk. Je kunt een verlegen jongen van negentien niet met zoveel verantwoordelijkheid opzadelen. Sterling en Grealish hadden hem in bescherming moeten nemen."