Wilde Gareth Soutgate doelman Jordan Pickford de 6e penalty laten nemen?
i

Getty Images

Wilde Gareth Soutgate doelman Jordan Pickford de 6e penalty laten nemen?

Bart van der Wijst • 20:13, 12-07-2021 / Laatste Update: 18:44, 05-01-2024

Football was bijna home, maar helaas voor Engeland struikelden zij in de finale over Italië. Na 120 minuten en penalty's mocht de ploeg van bondscoach Roberto Mancini de beker omhoog tillen. Over die penalty's is al het nodige gezegd en geschreven, maar het had nog merkwaardiger af kunnen lopen. Engelse media beweren dat Gareth Southgate keeper Jordan Pickford de 6e penalty wilde laten nemen.

Op beelden die op Twitter rond gingen - maar inmiddels zijn verwijderd - is te zien hoe Southgate Marcus Rashford, Jadon Sancho en Bukayo Saka aanspreekt om een penalty te nemen. Dat waren de nummers 3, 4 en 5. Vervolgens loopt hij naar Pickford en Kalvin Phillips, daarna wijst Southgate iemand buiten beeld aan en zegt hij 'acht'.

Stem: Welke 5 Engelsen zou jij een penalty laten nemen in de EK-finale?

Zover kwam het uiteindelijk niet, Saka miste de strafschop en daardoor was het na 5 penalty's klaar. In Engeland kwam er kritiek op de keuzes van Southgate, die jongens als Raheem Sterling en Jack Grealish niet liet nemen.

Nations League

Dat Southgate Pickford een penalty wilde laten nemen is niet vreemd. In 2019 tijdens de wedstrijd om de 3e en 4e plek bij de Nations League ging de doelman van Everton al eens achter de bal staan. Toen jaagde Pickford de bal hard tegen de touwen. Leermomentje voor het volgende toernooi: Pickford toch maar als een van de eersten laten nemen.