Alfa Romeo aast op Amerikaanse coureur, maar licentiepunten zitten hem in de weg

19 oktober 2021

Getty Images

Colton Herta wordt genoemd als mogelijke Alfa Romeo-coureur voor het Formule 1-seizoen van 2022. Het Amerikaanse talent geldt als jongste winnaar van een IndyCar-race. Een probleem voor de 21-jarige Herta: hij heeft niet genoeg punten voor een superlicentie.


Om de Formule 1 te betreden moet een coureur 40 punten op zijn superlicentie hebben. Een piloot heeft 3 jaar om dat aantal bij elkaar te sprokkelen. De F1 wil graag dat coureurs doorstromen vanuit de Formule 2, waardoor de complete top 3 daar ieder jaar al 40 punten krijgt.

Herta werd al eens 3e in de IndyCar, wat hem 20 punten opleverde. Met zijn 2 andere prestaties in de Amerikaanse racetak staat hij nu op 32 punten. De FIA gaat de regels binnenkort wel iets versoepelen, mogelijk om een uitzondering te maken voor Herta.

Anders moet de Amerikaan een jaartje wachten om voor Alfa Romeo te rijden. Dat team is overigens gedeeltelijk overgenomen door Amerikanen. Voor elke vrije training in de Formule 1 waarin een coureur minimaal 100 kilometer aflegt, krijgt het ook nog een punt voor de superlicentie. Bij 8 vrije trainingen in 2022 is Herta er dus ook.