Dit is wat Mercedes donderdagmiddag moet doen om te proberen Max Verstappen een straf aan te smeren

18 november 2021

Donderdag om 15:00 uur Nederlandse tijd is het deel zoveel in de strijd tussen Mercedes en Red Bull. De strijd buiten de baan, welteverstaan. Mercedes wil dat de F1-leiding onboard-beelden vanuit Max Verstappens Red Bull bekijkt. Die beelden zouden bewijzen dat de WK-leider te riskant reed en bewust Hamilton buiten de baan drukte bij de GP van Brazilië.


Tijdens de video-meeting wordt de zaak niet inhoudelijk behandeld. Eerst moet Mercedes beargumenteren waarom de FIA de video als nieuw bewijs moet zien. Daarbij beroept de renstal zich op het 'Right of review'. Vervolgens beslist de bond of dat nieuwe bewijs gaat worden bestudeerd. Dat moet dan vandaag nog of vrijdag tot een uitspraak leiden.

En als de beelden niet worden geaccepteerd als nieuw bewijs, dan is de zaak dus per direct klaar.

Straf
Volgens Ziggo-commentator Olav Mol is het mogelijk dat Verstappen, als hij schuldig wordt bevonden, een tijdstraf van 5 seconden krijgt. In dat geval verliest hij zijn 2e plek en wordt hij 3e. Dat scheelt 3 WK-punten.

Masi
Tijdens de race besloten de stewards dat het een eerlijk gevecht was tussen Verstappen en Hamilton. Wedstrijdleider Michael Masi erkende dat niet is gekeken naar de beelden vanuit de Red Bull. Ze baseerden zich alleen maar op de tv-beelden die de hele wereld had gezien. Vandaar dat Mercedes de onboard-beelden ziet als nieuw bewijs.