INTERVIEW | Zo dichtbij, maar ook zo ver weg: F2-coureur Bent Viscaal droomt van de Formule 1

25 november 2021

Getty Images

Nog maar 1 stapje en dan rijdt Bent Viscaal in de Formule 1. Maar de stap van de Formule 2 naar de koningsklasse van de autosport is wel de allerlastigste. Met nog 2 races te gaan dit seizoen moet de Nederlander beter zijn dan ooit. "Ik weet niet eens of ik een stoeltje heb volgend seizoen."


Door: Brian Vesseur

Momenteel staat Viscaal 15e in het F2-klassement. Dat zegt niet zoveel: in 2019 eindigden Mick Schumacher en Nikita Mazepin 12e en 18e in de Formule 2, een jaar later werden ze kampioen en 5e. En in 2021 rijden beide heren in de Formule 1.

Het eerste doel van Viscaal: nog een seizoen in de Formule 2. "We moeten budget vinden, er moet een stoeltje vrij zijn." En dat terwijl hij bij Trident, zijn team, liefst 22 van alle 23 punten voor het team pakte. "Bij Trident weet ik ook niet of de stoeltjes al bezet zijn. Het is belangrijk om sponsoren mee te nemen; hoe beter je rijdt, hoe beter de deal is die je krijgt."

Hoewel de auto's in de Formule 2 in essentie hetzelfde zijn, zitten er toch grote verschillen tussen de teams door bijvoorbeeld afstellingen. "Trident heeft het heel moeilijk gehad, zijn vorig jaar laatste geworden. In de F3 werden ze wel kampioen, dus er zit veel vertrouwen in het team. Ik hoop dat we nu de weg omhoog hebben ingeslagen."

Er staan nog 2 raceweekenden op het programma en dat betekent in de F2 liefst 6 keer kans op een podium. "Met 5 keer een podium ben ik tevreden", zegt Viscaal lachend. En dan serieus: "Ik wil nog minimaal 1 podiumplek pakken. Ik ben normaal gesproken heel goed op stratencircuits én op nieuwe circuits, dus wat dat betreft heb ik er veel vertrouwen in."

"In Monaco reed ik voor het eerst op een stratencircuit en dat ging me érg goed af", zegt Viscaal. De Nederlander reed daar telkens rond de 10e plek. "En waarom ik zo goed ben op nieuwe circuits? Ik kan me goed en snel aanpassen."

Stratencircuit
Hij doelt op Jeddah, het gloednieuwe stratencircuit in Saoedi-Arabië. Tijdens het Formule 1-weekend rijdt ook Viscaal op de baan in de zandbak. De 22-jarige autocoureur legt uit waar we straks op moeten letten.

Tekst loopt door onder Instagram-post.
"Ik heb mogen oefenen op de sim en ik moet zeggen dat het een van de leukste, uitdagendste banen is waar ik ooit op heb gereden. Ik heb er zin an. Het is op hele hoge snelheid: zodra je 1 apex mist, mis je de volgende 6 bochten. De muur zit héél dichtbij, dus je hebt weinig marge om fouten te maken."

Dat klinkt spannend, maar wat voor de kijker belangrijker is: kan je inhalen? "Ik denk het wel. Je hebt een paar snelle bochten waar je naar elkaar toe kan rijden. En dan verwacht ik de inhaalacties in de laatste bocht, op het rechte stuk en bij het ingaan van de laatste bocht. In de middensector is het wat lastiger."

Het pad van Mick
Om volgend jaar een stoeltje in de F2 te krijgen, zou het Viscaal helpen om een paar podiumplekken te pakken. En dan doorstoten naar de F1, wat het doel is van iedere coureur. En natuurlijk zou het kampioenschap pakken in de F2 daar het beste voor zijn. Oftewel: volgend jaar de route van Mick Schumacher volgen.