Max Verstappen crasht op Lewis Hamilton: is hij dan F1-wereldkampioen? Steward geeft uitleg

7 december 2021

Getty Images

Het lijkt wel een iets te voorspelbare hollywoodfilm: 2 F1-coureurs die om de titel strijden gaan de laatste race van het jaar in met evenveel punten. Maar terwijl dat in een film een tikje slap en cliché zou zijn, is het in de werkelijkheid bloedstollend spannend. Want ja, Max Verstappen en Lewis Hamilton hebben inderdaad evenveel punten.


Dat roept de vraag op: wie is F1-wereldkampioen als Max Verstappen en Lewis Hamilton na de GP van Abu Dhabi evenveel punten hebben? Het antwoord is: dan is Verstappen wereldkampioen.

En dat roept weer deze vraag op: waarom kegelt Verstappen dan niet gewoon de Mercedes-coureur op het Yas Marina Circuit van de baan? Welke straf zou dat eventueel opleveren?

Wat gebeurt er als Max Verstappen in de slotrace Lewis Hamilton van de baan crasht?


FIA-steward Peter Oord heeft over die vraag nagedacht. Als de Red Bull-coureur inderdaad met een (min of meer bewuste) actie Hamilton buiten de punten crasht of iets dergelijks, dan is het volgens Oord onwaarschijnlijk dat de FIA de WK-titel van Verstappen afpakt.

WK-titel op het spel
Dat de WK-titel in deze race op het spel staat, doet er voor de strafmaat niet toe, zegt Oord.
"Ja, het is de laatste race van het seizoen, de ontknoping van het wereldkampioenschap, maar voor de stewards is deze race niet anders dan de eerste, of de 12", zegt hij tegen de NOS.

FIA
Dit is waar de FIA bij een crash of andere aanraking naar zal kijken: "Wat is er precies gebeurd, welke straf is waarschijnlijk en hoe is er in het verleden voor vergelijkbare incidenten gestraft? Daarbij probeert de FIA zo consequent mogelijk te zijn, zodat het voor coureurs en ook de kijkers zo helder mogelijk is."

Monza
"Stel je krijgt een incident zoals op Monza [toen VER en HAM samen in de grindbak belandden], dan gaan de stewards ook kijken: wat is er precies gebeurd, wie is er (meer) schuldig aan het incident, welke straf is waarschijnlijk en hoe hebben we dat in het verleden beoordeeld? Dan zal er waarschijnlijk een tijdstraf volgen."