Max Verstappen gaat vól voor wereldkampioenschap in sprintrace Qatar: ‘Het is zo heet’

3 oktober 2023

Pro Shots / Michael Potts

Max Verstappen wil in de komende GP van Qatar zijn 1e serieuze kans op zijn 3e wereldtitel in de Formule 1 meteen grijpen. "Ik kan het kampioenschap winnen tijdens de sprintrace op zaterdag, dus dat is het hoofddoel. Hopelijk wordt het een weekend om nooit te vergeten”, zegt de coureur van Red Bull in een vooruitblik op de 17e race van het seizoen.


Getuige zijn dominante seizoen, waarin de Nederlander 13 van de 16 grands prix won, lijkt de opdracht voor die bewuste sprintrace op zaterdag niet heel moeilijk. Verstappen heeft nog maar 3 punten nodig om de titel veilig te stellen, dus de 6e plaats in de sprintrace is al genoeg. De klassering van zijn Mexicaanse teamgenoot Sergio Pérez, de enige die hem in theorie nog van de titel kan afhouden, is dan niet meer van belang.

5 races voor het einde
Mocht het onverhoopt misgaan in de sprintrace en Verstappen haalt geen punten, dan kan hij zondag in de GP van Qatar alsnog toeslaan. Indien Verstappen de titel zeker stelt in Qatar, dan is dat in de 17e van de 22 races, dus 5 races voor het einde.

Zelden vertoond
Zo vroeg kampioen worden is zelden vertoond. De Brit Nigel Mansell veroverde in 1992 in de 11e van de 16 races de titel, dus ook met nog 5 races voor de boeg. Het record is in handen van Michael Schumacher, die in 2002 in zijn Ferrari al na 11 van de 17 races de titel binnen had. Er waren toen nog 6 races te gaan.

Hitte
Verstappen vindt het circuit van Losail, waar de Formule 1 dit weekeinde te gast is, een leuke uitdaging. "Leuk om op te rijden, maar het zal zwaar worden voor alle coureurs omdat het er zo heet is. De temperaturen zullen het absoluut interessant maken. En omdat er een sprintrace is, zullen we zoveel mogelijk over de afstelling moeten leren in de enige vrije training op vrijdag.”