Max Verstappen rijdt iedereen ondersteboven in België: van P14 naar P1

Brian Vesseur • 18:30, 28-08-2022 / Laatste Update: 06:27, 12-12-2023

Max Verstappen heeft met enorme overmacht de Grand Prix van België gewonnen. De Nederlander begon door een gridstraf op P14, maar de huidig wereldkampioen flikte het om 1e te worden. Sterker nog: Sergio Pérez, de coureur die op P2 eindigde, finishte op dik 18 seconden van Verstappen.

Het was direct chaos bij de start van de Belgische Grand Prix. Zo knalde Verstappen in een rondje van P14 naar P8 en vielen Lewis Hamilton en Valtteri Bottas uit. Er moest een Safety Car op de baan komen om te zorgen dat alle brokstukken konden worden verwijderd.

Nadat de Safety Car naar binnen ging, vloog Verstappen weer voorbij jan en alleman. Alsof de andere coureurs in een afgetrapte Kia Picanto reden! Hij kwam in ronde 11 op P3 terecht, achter raceleider Carlos Sainz en Verstappens teamgenoot Sergio Pérez. Sainz dook naar binnen voor nieuwe banden en Pérez liet zijn teamgenoot voorbij, wat betekende: P1 voor de Nederlander! En dat al na 12 ronden.

Pitstop

Goed, Verstappen moest op dat moment natuurlijk nog wel een pitstop maken. In ronde 15 (van de 44) dook Pérez naar binnen voor zijn stop. De Mexicaan kwam terug op P3, vlak voor Charles Leclerc. Een ronde later kwam Verstappen binnen voor nieuwe banden; hij kwam op zijn beurt weer net voor Pérez terecht. Op P2, dus.

Verstappen is véél te snel

In ronde 18 (van de 44) vloog Verstappen al voorbij aan Sainz! Binnen no-time reed de Nederlander ook seconden bij de Spanjaard weg. Wat een overmacht. Fast forward naar rondje 30, waarin Verstappen zijn 2e (en laatste) pitstop van de dag deed. Met nieuwe mediums onder zijn auto kwam hij gewoon weer op P1 terecht.

Pérez achtervolgde hem op dik 8 seconden, Sainz, George Russell, Sebastian Vettel en Leclerc zaten daar weer achter.

Rustig einde

Waar de race chaotisch en gestoord begon, daar eindigde de Grand Prix van België relatief rustig. Verstappen won, Pérez eindigde op P2 en Sainz completeerde het podium. Verstappens titelconcurrent Leclerc werd 6e, achter Russell en Fernando Alonso.