Beveiliging circuit Zandvoort flink aangescherpt: organisatie wil wangedrag voorkomen
i

Getty Images

Beveiliging circuit Zandvoort flink aangescherpt: organisatie wil wangedrag voorkomen

Rick Kraaijeveld • 19:43, 18-08-2023 / Laatste Update: 17:31, 11-12-2023

De beveiliging tijdens de GP in Zandvoort zal een stuk strenger zijn dan vorig jaar. Dit om ongeregeldheden te voorkomen. Vorig jaar werd er een rookpot op het circuit gegooid en waren er al tal van seksistische- en/of vrouwonvriendelijke opmerkingen. Dat alles moet nu voorkomen worden.

Na de evaluatie van vorig jaar zijn er veel dingen aangescherpt volgens directeur Robert van Overdijk. "Beveiligers zullen nog scherper zijn. We doen er alles aan om het gewoon één groot feest te laten zijn." Eerder werd er al aangegeven dat de protocollen aangescherpt zijn om grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan.

Klachten

Er zal een telefonisch meldpunt zijn en er zijn mannelijke- en vrouwelijke vertrouwenspersonen aanwezig op het terrein. Dat is ook nodig want vorig jaar kreeg de politie en de fanclub Formule 1 tientallen klachten binnen van vrouwen die op een onprettige manier waren lastig gevallen.

Duurdere kaartjes

Kaarten zijn duurder, maar dat schrikt de fans niet af. Wederom is het hele weekend uitverkocht. Met 105.000 personen per dag op het terrein belooft het weer enorm druk te worden. Ondanks dat er strengere protocollen zijn, betekent dat niet dat er meer personeel ingezet moet worden, vertelt Van Overdijk. "Ze worden met onze kennis uit de evaluatie alleen op andere plekken neergezet", legt hij uit.