Buitenlandse media lyrisch over Verstappen na 2e wereldtitel, maar er is ook kritiek op de FIA
i

Getty Images

Buitenlandse media lyrisch over Verstappen na 2e wereldtitel, maar er is ook kritiek op de FIA

Jeroen Rooseboom • 13:09, 10-10-2022 / Laatste Update: 01:09, 12-12-2023

Waar hij het vorig jaar nog liet aankomen op een zenuwslopende slotrace, stelde Max Verstappen zondag in Japan al ruim voor het einde van het seizoen zijn 2e wereldtitel veilig. Een prestatie waarvoor hij ook in de buitenlandse media uitgebreid wordt geprezen. Wel krijgt de FIA er flink van langs vanwege de chaos en verwarring na afloop.

De Britse krant The Independent rept van "een nieuw tijdperk" dat is aangebroken. "De jaren 2000 waren voor (Michael) Schumacher, de jaren 2010 voor (Lewis) Hamilton. In dit tempo zouden de jaren 2020 wel eens voor Verstappen kunnen zijn."

Zo ver wil Sportschau nog niet gaan. Want hoewel de kampioen al 4 races voor het einde vaststaat, wijst het programma van de Duitse publieke zender ARD op de problemen bij de rivalen: het verzwakte Mercedes en de fouten bij Ferrari. "Maar dit jaar was de oude en nieuwe wereldkampioen simpelweg superieur aan de concurrentie. Het was een Verstappen-show."

Vrijwel foutloos

Sky Sports refereert aan het vorige seizoen, dat tot de allerlaatste ronde spannend bleef. "Na vorig jaar de meest intense gevechten met Hamilton te hebben doorstaan, stond Verstappen in 2022 op eenzame hoogte. Red Bull heeft hem een supersnelle auto bezorgd die zich kan aanpassen aan de verschillende circuits, en de Nederlander heeft ook nog eens vrijwel foutloos gereden."

Dat is ook het oordeel van het Franse L’Équipe, dat Verstappen voor zijn optreden in Japan beloonde met een 9. LA Gazzetta dello Sport doet er zelfs nog een schepje bovenop. "Een 10 voor de meester. Het was een triomf die nooit in gevaar kwam."

Lees ook: Verstappen voelde ‘hele andere emoties’ dan na 1e wereldtitel: ‘Vorig jaar was eigenlijk vreselijk’

Amateurisme bij de FIA

Wel was er alom verbazing over de manier waarop Verstappen na afloop te horen kreeg dat prolongatie van zijn wereldtitel een feit is. Vrijwel iedereen was in de veronderstelling dat er geen volledige punten zouden worden uitgedeeld, omdat de race vanwege de stortbuien was ingekort. In dat geval was Verstappen, nadat Charles Leclerc vanwege een tijdstraf was teruggezet naar de 3e plaats, nog 1 puntje tekort gekomen.

Een enigszins verbouwereerde Verstappen was zichtbaar in de veronderstelling dat de organisatie zich had verrekend en durfde zijn feestje nog niet te uitgebreid te vieren. Pas een paar minuten later werd duidelijk dat toch volledige punten waren toegekend, omdat de race niet onder code rood maar onder de zwart-wit geblokte vlag was geëindigd.

Amateurisme

Het komt de FIA op de nodige kritiek te staan. "Journalisten in de perszaal, tv-commentatoren in de huiskamer, Verstappen zelf. Niemand wist dat deze puntenregeling alleen geldig is als een koers wordt "afgebroken"", zo schrijft Het Laatste Nieuws. "De Japanse Grand Prix eindigde in een sfeertje dat een wereldsport onwaardig is. Dit was niets anders dan amateurisme."

Ook L‘Équipe spreekt van aan anticlimax. "Er is waarschijnlijk een betere manier om een ​​2e wereldtitel te vieren. Max Verstappen schreeuwde niet van vreugde aan het stuur van zijn auto en ook een ereronde bleef uit. Hij leek het zelfs niet te geloven toen de officials hem vertelden dat hij wereldkampioen is. Een ruim 2 uur durende grand prix eindigde zo in verwarring over de toewijzing van punten en het klassement."

Het Italiaanse Tuttosport verdenkt de FIA zelfs van een dubbele agenda, omdat de 5 seconden tijdstraf voor Leclerc wel heel snel uit de hoge hoed werden getoverd. "Ze hadden maar een paar tellen nodig om daar over te beslissen, terwijl dat in andere gevallen soms wel uren duurt. Het leek bijna alsof er een absolute haast was om in Japan het wereldkampioenschap toe te wijzen aan een coureur met een Honda-motor. Dit was belachelijk en zou niet moeten kunnen."

Lees ook: FIA gaat onderzoek doen na hevige kritiek over tractor op het circuit