Carlos Sainz de snelste in rommelige VT1 in België, Max Verstappen op plek 3
i

Getty

Carlos Sainz de snelste in rommelige VT1 in België, Max Verstappen op plek 3

Jeroen Rooseboom • 17:00, 26-08-2022 / Laatste Update: 06:31, 12-12-2023

De 1e vrije training voor de Grote Prijs van België is zojuist verreden. Carlos Sainz liet de snelste tijd noteren op het asfalt van Spa-Francorchamps. Na hem volgden Charles Leclerc en Max Verstappen.

Aan het begin van de sessie was er nog sprake van dat de baan op sommige plekken nog wat nat was, maar de Alexander Albon kwam er al snel achter dat het tijd was voor droogweerbanden. Daarna volgde een korte periode van aftasten waar wel en waar geen grip was.

Voor AlphaTauri rijdt Liam Lawson de 1e vrije training in de auto van Pierre Gasly. De 20-jarige Nieuw-Zeelander rijdt nog in in de Formule 2, maar is onderdeel van het Red Bull Junior Team.

Incident Verstappen en Latifi

Bij het uitrijden van de pitstraat ging het direct bijna mis voor Max Verstappen. Nicholas Latifi crasht bijna met de Nederlander, wanneer Latifi door zijn team op een niet zo'n handig moment naar buiten wordt gestuurd.

Gelukkig schrok Verstappen niet van dit incident. Hij zette al snel de tot dan toe snelste tijd neer op de zachte band: 1:46.755.

Bottas

Het zit Valtteri Bottas nog niet erg mee dit seizoen. De coureur van Alfa Romeo moest al snel uit zijn auto stappen. Hij kon niet meer verder rijden door een nog onbekend probleem.

Een lange tijd kon niemand tippen aan de tijd van Verstappen, tot Sainz het gaspedaal eens flink intrapte na iets meer dan een halfuur en zo de snelste tijd overnam. Ook zijn teamgenoot bij Ferrari, Leclerc, ging daarna onder de tijd van zijn voornaamste rivaal in de strijd om het kampioenschap door.

Rode vlag

Pech voor Kevin Magnussen van Haas: hij verloor de aandrijving van zijn auto met 20 minuten te gaan. Magnussen stopte zijn bolide bij het uitkomen van de 1e bocht en dus werd de rode vlag gezwaaid.

Het opruimen van de auto duurde erg lang, omdat de auto nog onder stroom zou staan. Dat is te zien aan het rode lampje wat knippert bovenop de bolides. Zolang dat lampje knippert, mag de auto niet weggetakeld worden.

De klok stopt niet tijdens een rode vlag in de vrije trainingen, dus de coureurs hadden nog maar 9 minuten toen de sessie werd hervat. Veel coureurs, waaronder Verstappen, gingen nog op zoek naar een verbetering van de tijd.

Regen

Dat ging de 24-jarige Red Bull-coureur echter niet meer lukken. Aan het einde van de sessie begon het weer te regenen en dus braken de coureurs hun rondes af. Sainz was de snelste, gevolgd door Leclerc en daarna Verstappen.