Eindigt Max Verstappen op het Monza-podium, dan evenaart hij DIT record
i

Getty Images

Eindigt Max Verstappen op het Monza-podium, dan evenaart hij DIT record

Marcel Roes • 00:45, 11-09-2022 / Laatste Update: 08:09, 12-12-2023

Max Verstappen kan zondag bij de Grand Prix van Italië op Monza een F1-record evenaren. Namelijk dit record: "minste aantal circuits waarop een coureur heeft gereden zonder op het podium te eindigen."

Oké, dat is een best lange categorienaam, maar het is wel een geinige statistiek. Eentje die ook telkens kan veranderen, zelfs bij ervaren rotten. Want als er een nieuwe race bijkomt, zoals bijvoorbeeld dit jaar met de race in Miami, dan kan het aantal circuits waarop iemand niet het podium haalde ook weer toenemen.

Noot: we tellen bij dit record alleen coureurs mee die op meer dan 1 circuit hebben geraced.

Mugello en Monza

Verstappen heeft momenteel op 2 locaties gereden zonder op het podium te eindigen: Mugello en Monza. Lukt dat in 2022 wel in Italië, dan blijft alleen Mugello over.

Momenteel zijn er 2 F1-coureurs die op hun lijstje maar 1 circuit hebben waarop ze niet 1e, 2e of 3e werdne. Dat zijn Juan Manuel Fangio (Indy 500) en Luigi Fagioli (Monaco).

Hamilton

Tot de race in Miami 2022 had Lewis Hamilton ook een plekje in die kopgroep. De Brit faalde wat podiums betreft alleen op het Buddh International Circuit (India). Maar in Miami lukte dat dit jaar ook niet, dus de teller sprong van 1 naar 2.

Wie dit soort records bijhoudt, vraag je je af? Die-hard F1-statnerds, zoals degene die er een thread over schreef op Reddit.