startopstelling-gp-spanje
Max Verstappen. © Getty Images

Formule 1 GP van Spanje | Max Verstappen en Lando Norris maken het weer spannend tot het einde

16:20, 23-06-2024 / Laatste Update: 16:36, 23-06-2024

Max Verstappen en Lando Norris reden een spannende en tactische race in de GP van Spanje. Door de hitte op het circuit van Barcelona werden pitstops en bandenmanagement beslissend. Check hieronder de hoogtepunten van de race.

66/66 De race is over! Wat een spanning tot het einde! Max Verstappen pakt de zege na een tactische race in Spanje: zijn zevende van dit seizoen. Norris probeerde het wel, maar kwam niet in de buurt. Hij pakt wel P2 én de snelste raceronde.

62/66 Norris heeft al een tijdje de snelste ronde in bezit en loopt dus een punt extra in op Verstappen. Maar het verschil is nog altijd iets meer dan 4 seconden in het voordeel van de Nederlander. Dat lijkt niet meer mis te kunnen gaan!

Spanning

57/66 Nog tien rondes te gaan en de voorsprong van Verstappen op Norris is officieel onder de 5 seconden gekomen. Het wordt dus spannend tot het einde!

Norris steeds dichterbij

53/66 Norris pakt elke ronde een paar tienden op Verstappen en komt steeds dichterbij. Verstappen hoort op de boordradio dat hij moet pushen tot het eind en dat het spannend wordt. Achter de twee pakt Hamilton P3 af van zijn teamgenoot. Hij moet op zijn beurt weer ruim zes seconden goedmaken op P2 en zal zich dus focussen op P3 en een nieuwe podiumplaats.

P1 Verstappen
P2 Norris +5,3 sec
P3 Hamilton +7,1 sec

Race tot het eind

48/66 Norris gaat ook naar binnen, maar zijn pitstop is matig. De Engelsman komt nét voor Russell de baan weer op. Een oké stop dus voor Norris, die op Verstappen gaat jagen. Hij moet ruim zeven seconden goedmaken op de Nederlander. Op P3 en P4 staan de Mercedessen.

P1 Verstappen
P2 Norris
P3 Russell
P4 Hamilton

Tweede pitstop Verstappen

45/66 Norris is hard richting Verstappen gereden, maar het komt (nog) niet tot een gevecht op de baan. De Nederlander gaat namelijk nog een keer naar binnen en krijgt een setje nieuwe zachte banden onder zijn auto. Daarmee moet hij twintig rondjes naar het einde rijden. Norris ruikt een kans, maar moet ook nog naar binnen. Hamilton is wel ook naar binnen gegaan.

P1 Norris
P2 Leclerc
P3 Verstappen
P4 Russell
P5 Piastri
P6 Hamilton

Matige pitstop Russell

37/66 Terwijl Hamilton de druk op zijn ploeggenoot wil opvoeren na het gevecht met Norris, gaat Russell naar binnen voor zijn tweede pitstop. Net als de eerste is ook deze niet best. De Engelsman komt op P7 op de baan, maar heeft wel de meest verse banden van het stel.

Mooie strijd Russell en Norris

35/66 Norris en Russell vechten een enorm mooi gevecht uit om P2. De beide Britten wisselen elkaar af in bochten 1 tot en met 5. Russell had een blokkerend wiel in bocht 1, maar kon uitstekend verdedigen ten opzichte van Norris. De McLaren-coureur moest zelfs met een wiel het gras op om Russell definitief in te halen en P2 te pakken. De achterstand op leider Verstappen is 9 seconden.

Sergio Perez?

31/66 Hoe gaat het met Sergio Perez? Niet al te best. De Mexicaanse teamgenoot van Verstappen bij Red Bull Racing rijdt op P9 en schrijft op deze manier maar een paar puntjes bij. Ondertussen zit Norris op de staart bij Hamilton in de strijd om P3. Op het rechte stuk naar bocht 1 gaat de coureur van McLaren naar het virtuele podium.

P1 Verstappen
P2 Russell
P3 Norris
P4 Hamilton

P9 Perez

Verstappen na pits weer aan de leiding

24/66 Norris is naar binnen en heeft ook een prima pitstop. Norris komt op P5 uit, achter Verstappen, Russell, Hamilton en Sainz. Leclerc ging vanaf de leiding van de race naar binnen voor zijn eerste pitstop. Iedereen is nu één keer binnen geweest. De snelste ronde staat momenteel op naam van Hamilton.

P1 Verstappen
P2 Russell
P3 Hamilton
P4 Sainz
P5 Norris

Razendsnelle pitstop Verstappen

18/66 De eerste pitstops zijn geweest. Vooral die van Russell was slecht, hij verloor vanaf P2 veel tijd. Verstappen had een supersnelle pitstop, maar zag Norris nog niet naar binnen gaan. Norris heeft dus even de leiding, maar moet nog een pitstop maken. Net als Charles Leclerc en Oscar Piastri die nu achter Norris zitten. Verstappen, Russell en ook Lewis Hamilton komt eraan!

P1 Norris
P2 Leclerc
P3 Piastri

Inhaalactie Verstappen

3/66 Zo gauw DRS opengaat, zit Verstappen op de staart van Russell. De Nederlander doet hetzelfde als Russell in de eerste ronde: hij gaat via de buitenkant langs Russell en pakt de leiding. Norris haakt voorlopig af. Verstappen is meteen een seconde weg van Russell en kan aan het managen van zijn banden beginnen.

P1 Verstappen
P2 Russell
P3 Norris

Brutale start George Russell

2/66 Wat een start van George Russell! Vanaf P3 rijdt hij langs de kemphanen Norris en Verstappen naar de leiding van de wedstrijd. De Engelsman van Mercedes ging via de buitenkant en was daarmee als beste weg na de start!

P1 Russell
P2 Verstappen
P3 Norris

1/66 Nog vijf minuten tot de start van de race. Lando Norris en Max Verstappen starten vanaf de eerste startrij. Het is moeilijk inhalen op het circuit van Barcelona. Het is erg warm, dus de banden kunnen goed gemanaged worden. Verstappen gaat proberen om Norris in de eerste ronde aan te vallen.

Startopstelling Grand Prix van Spanje

1.

Lando Norris

McLaren

2.

Max Verstappen

Red Bull

3.

Lewis Hamilton

Mercedes

4.

George Russell

Mercedes

5.

Charles Leclerc

Ferrari

6.

Carlos Sainz

Ferrari

7.

Pierre Gasly

Alpine

8.

Esteban Ocon

Alpine

9.

Oscar Piastri

McLaren

10.

Fernando Alonso

Aston Martin

11.

Sergio Pérez

Red Bull

12.

Valtteri Bottas

Sauber

13.

Nico Hulkenberg

Haas

14.

Lance Stroll

Aston Martin

15.

Zhou Guanyu

Sauber

16.

Kevin Magnussen

Haas

17.

Yuki Tsunoda

RB

18.

Daniel Ricciardo

RB

19.

Logan Sargeant

Williams

Pitstraat

Alex Albon

Williams

Dominant vanaf P2

Verstappen is al enige tijd ongeslagen als hij vanaf de tweede positie start. Bij de vorige race in Canada begon hij als tweede achter George Russell, maar won hij uiteindelijk wel de race. Dat gebeurde in 2023 ook in Hongarije, Italië en Las Vegas. De drievoudig wereldkampioen won dus de vorige vier keer dat hij als tweede mocht beginnen. De laatste keer dat hij niet won, was vorig jaar bij de Grand Prix van Azerbeidzjan.

De Nederlander heeft overigens een aardige reputatie vanaf deze startpositie. Verstappen begon 27 keer vanaf de tweede plaats in zijn carrière en won 12 keer. Dat is een winstpercentage van ruim 44 procent. Ter vergelijking: de Braziliaanse legende Ayrton Senna won 44 procent van de races die hij vanaf pole position begon. Dat ligt bij Verstappen overigens op 82 procent.

Pérez naar achteren gezet

De startopstelling heeft ten opzichte van de uitslag van de kwalificatie wel een belangrijke verandering opgeleverd. Sergio Pérez, de teamgenoot van Verstappen, reed namelijk de achtste tijd, maar is drie plekken naar achteren gezet en begint dus vanaf de elfde plaats op het Circuit de Barcelona-Catalunya.

Die straf kreeg de Mexicaan al na de vorige race in Canada. Pérez crashte toen en reed met een beschadigde auto door naar de pitstraat om te voorkomen dat een safety car de zege van Verstappen in gevaar zou brengen. De wedstrijdleiding vond dat Pérez daarmee voor een gevaarlijke situatie op de baan had gezorgd en besloot hem daarvoor te straffen.