Formule 1 komt met F1 Academy, een nieuwe raceklasse voor jonge vrouwen
i

ANP

Formule 1 komt met F1 Academy, een nieuwe raceklasse voor jonge vrouwen

Joris Kaper • 14:53, 18-11-2022 / Laatste Update: 07:07, 12-12-2023

De Formule 1 komt vanaf 2023 met een nieuwe racecategorie, genaamd F1 Academy. Die is erop gericht om jonge, vrouwelijke coureurs een extra opstap te bieden voor de hogere raceklasses als de W Series, Formule 3, Formule 2 en uiteindelijk misschien zelfs de Formule 1.

De F1 Academy zal bestaan uit 5 teams die ook actief zijn in de Formule 2 en Formule 3. Zij zullen allemaal 3 auto's inzetten, waardoor er in totaal 15 vrouwen op de grid zullen staan. Het 1e seizoen bestaat uit 7 events met elk 3 races. Daarbij zal er waarschijnlijk ook eentje in het voorprogramma van de Formule 1 verreden worden.

Geld meenemen

Coureurs die mee willen doen aan de F1 Academy moeten dit wel zelf deels financieren en 150.000 euro aftikken. De Formule 1 zal dat bedrag verdubbelen, terwijl de teams de rest van het budget moeten ophoesten.

Lees ook: Beitske Visser: ‘In het ziekenhuis zag ik beelden van de crash: ‘Ow shit, ben ik dat?’

"Iedereen moet de kans krijgen om zijn of haar droom na te jagen. De Formule 1 wil er dan ook alles aan doen om voor meer diversiteit te zorgen en meer routes te creëren binnen de sport", aldus Formule 1-baas Stefano Domenicali. "Daarom ben ik verheugd om de F1 Academy aan te kondigden, die jonge vrouwelijke coureurs de kans geeft om hun ambities te vervullen. Hiermee krijgen ze alles wat nodig is om door te kunnen stromen naar de Formule 3, de Formule 2 en hopelijk zelfs de Formule 1."

Geen vervanger van W Series

De F1 Academy zal niet de vervanger worden van de W Series, de in 2019 opgerichte raceklasse voor vrouwen. Het seizoen van Beitske Visser en Emely de Heus kwam in oktober tot een vroegtijdig einde door geldgebrek. De bedoeling is wel dat de W Series komend jaar zullen terugkeren.