Geen zorgen meer: circuit Zandvoort houdt vergunning om races te organiseren
i

ANP

Geen zorgen meer: circuit Zandvoort houdt vergunning om races te organiseren

Martijn Baars • 17:44, 26-04-2022 / Laatste Update: 04:00, 12-12-2023

De Dutch GP gaat de komende jaren 'gewoon' door. De rechtbank heeft de zaak tegen het circuit Zandvoort beslist in het voordeel van het racecircuit in de Duinen van Zandvoort. Verschillende milieuorganisaties hadden een zaak aangespannen tegen de organisatie van onder andere de Formule 1-race.

Maar de rechter vindt dat de vergunning voor dergelijke race-evenementen geheel volgens de regels en natuurnormen verleend is aan circuit Zandvoort. Dat meldt De Telegraaf dinsdagmiddag.

Schade aan de natuur

De zaak draaide onder meer om de vraag of de stikstofuitstoot binnen de normen blijft. Volgens milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) klopt de gebruikte stikstofrekensom niet. Volgens MOB wordt met het racen schade veroorzaakt aan de beschermde natuur rond het circuit. MOB gaat dan ook in hoger beroep.

'Niet meer stikstofuitstoot'

"De vergunning leidt niet tot meer stikstofuitstoot", concludeert de rechtbank. "Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (GS) mochten de vergunning verlenen aan het circuit in Zandvoort.”

Tot en met 2025

De vergunning, oftewel de milieu-ontheffing, is geldig tot en met 2025. Het contract met de Formule 1 is voor de edities 2021, 2022 en 2023 met een optie voor nog eens 2 jaar.

In september is de 2e editie van de Dutch GP. Vorig jaar won Max Verstappen voor een uitzinnige oranje-menigte.