Gezondheidsorganisaties klagen bij Reclame Code Commissie vanwege sponsor op McLaren-bolide
i

Getty Images

Gezondheidsorganisaties klagen bij Reclame Code Commissie vanwege sponsor op McLaren-bolide

Rick Kraaijeveld • 18:54, 17-08-2023 / Laatste Update: 10:50, 08-01-2024

Nederlandse gezondheidsorganisaties zijn naar de Reclame Code Commissie gestapt omdat er op de McLaren-wagen het merk 'Velo' staat. Dat is een merk van nicotinezakjes, die in Nederland verboden zijn. Reclame maken voor deze zakjes is alleen niet verboden, omdat ze niet onder de Tabaks- en rookwarenwet vallen. Toch dienen ze een klacht in bij de commissie.

Organisaties als KWF Kankerbestrijding, De Hartstichting en het Longfonds vinden dat er ingegrepen moet worden tegen de reclame voor 'snus', zoals deze nicotinezakjes heten. In aanloop naar de Grand Prix in Zandvoort, willen zij zien dat Velo (van tabaksfabrikant British American Tobacco) niet op Zandvoort op de bolide zal staan.

Wetgeving

De zakjes vallen onder de Warenwet en daar mag wel gewoon reclame voor gemaakt worden, ondanks dat het dus verboden is om te verkopen in Nederland. De organisaties vinden alsnog dat de reclames in strijd zijn met de Nederlandse Reclame Code. "Het laat maar zien dat de tabaksindustrie er alles aan doet om jongeren verslaafd te blijven maken, om zo een ziekmakende en dodelijke business in stand te houden", zei voorzitter en KWF-directeur Carla van Gils in een persbericht.

Wanneer er een uitspraak gedaan wordt, is niet bekend. De woordvoerder legde tegenover het ANP uit dat er eerst bekeken moet worden of de klacht aan alle vereisten voldoet voordat deze in behandeling wordt genomen. Mocht er dan een uitspraak komen, is er ook nog eens tijd voor bezwaar. Dat allemaal terwijl het raceweekend op vrijdag 25 augustus al start...