Günther Steiner wordt F1-commentator bij Duitse RTL: kan hij dan wel netjes praten?
Günther Steiner©Getty Images

Günther Steiner wordt F1-commentator bij Duitse RTL: kan hij dan wel netjes praten?

00:56, 25-02-2024 / Laatste Update: 00:57, 25-02-2024

Ben je ook een fan van Günther Steiner? De Italiaan werd eerder in 2024 ontslagen als teambaas bij Haas. Gelukkig heeft hij een nieuwe job in de F1-wereld gevonden. Hij wordt commentator bij de Duitse zender RTL.

Van april 2014 tot en met het seizoen 2023 was Steiner de grote man bij Haas. De laatste jaren ging het qua resultaten in zijn achteruit bij het Amerikaanse raceteam. Eigenaar Gene Haas ging daarom op zoek naar een vervanger en vond die in Ayao Komatsu. Daarmee verdween er een markante persoonlijkheid uit de F1-paddock.

Drive to Survive

Steiner maakte zich de laatste tien jaar geliefd met zijn sappige taalgebruik. Met zijn knauwende stem liet hij met enorme regelmaat het f-woord vallen. Ook als er camera's bij waren, schaamde de man uit Zuid-Tirol (waar bewoners vaker Duits dan Italiaans spreken) zich niet voor schuttingwoorden, zoals in de Netflix-serie Drive to Survive.

Hij zei dingen als "Soms moet je de slechterik zijn als teambaas, da's niet makkeljik", "Ik kan van een shitwagen geen goede wagen maken", "Iedereen heeft een mening, maar als je een of andere stagiair bent, hou het dan maar beter voor je" en "Wij allen hier hebben passie, anders zouden we wel bij een bank werken ofzo."

RTL

De vraag is dus of het Duitse RTL een muilkorfje gaat bevestigen bij de schijnbaar ontembare Steiner. Op tv-zenders is het vaak niet gewenst dat er lelijke taal wordt geuit. In elk geval heeft RTL Steiner vastgelegd als co-commentator bij deze zeven races: die in Bahrein, Hongarije, België, Nederland, Italië (Imola), Azerbeidzjan en Las Vegas.