Max Verstappen is overgewicht kwijt: 'Hij kan de strijd nu echt aangaan'
i

Getty Images

Max Verstappen is overgewicht kwijt: 'Hij kan de strijd nu echt aangaan'

Martijn Baars • 17:48, 05-04-2022 / Laatste Update: 09:46, 12-12-2023

Het overgewicht dat de auto van Max Verstappen had, is voor '75 procent opgelost'. Dat zegt Tom Coronel op basis van 'een zeer betrouwbare bron' binnen het team van de Red Bull Racing-coureur. "Max kan nu echt de strijd aangaan met Charles Leclerc en de Ferrari's", zegt de autocoureur in gesprek met het AD.

Red Bulls topadviseur Helmut Marko sprak er vorige week zijn zorgen over uit. "We moeten preciezer berekenen waar we technische vooruitgang, gewichtsreductie en betrouwbaarheid kunnen vinden", zei hij. "Maar 1 ding is duidelijk: met overgewicht zal het dit seizoen zeker niet lukken vooraan in het veld te blijven rijden.”

'Er is 7 kilo afgehaald'

De problemen zijn volgens Coronel nu voor 75 procent verholpen. "Er is zo'n 7 kilo van de auto afgehaald. Ik heb begrepen dat ze de vloer lichter hebben gemaakt en nog veel meer componenten iets lichter hebben kunnen maken."

0,2 seconde per ronde sneller

Coronel rekent voor hoeveel het kan schelen. "Bij ons in de toerwagenklasse betekent 10kg minder gewicht dat je 0,1 seconde sneller bent op een rondje. De Formule 1-wagens zijn een stuk lichter, waardoor ik het effect dubbel zo groot bereken. Als de Red Bull nu 0,2 seconde per ronde sneller is, zou dat hem in Saoedi Arabië in 50 rondjes bij elkaar opgeteld dus 10 seconden sneller hebben gemaakt. Zo moet je dat berekenen en dan is het verschil dus heel groot.”

'Max vocht met een mes, Leclerc met een pistool'

Met de oplossing van Red Bull kan de Nederlander nu écht vechten om het kampioenschap. "Voor zover ik het kan inschatten was de Ferrari toe nu toe de betere auto. Max vocht met een mes, Leclerc met een pistool. Nu hebben ze allebei een pistool. Ik wist dat ze een handicap hadden, maar dat is nu als het goed is opgelost. Dat is heel goed nieuws. Max kan de strijd nu aangaan.”