Max Verstappen keihard: vertrouwen in de FIA kwijt en beeld van Hamilton 180 graden gedraaid
i

Getty Images

Max Verstappen keihard: vertrouwen in de FIA kwijt en beeld van Hamilton 180 graden gedraaid

Martijn Baars • 14:34, 09-12-2021 / Laatste Update: 17:38, 07-01-2024

4 dagen na de chaotische Grand Prix van Saoedi-Arabië was Max Verstappen daar duidelijk nog niet klaar mee. In een door zijn team georganiseerde extra (internationale) persconferentie voorafgaand aan de slotrace in Abu Dhabi herhaalde hij een paar keer te zijn benadeeld door de stewards.

"Ik word anders behandeld dan de rest", zei Verstappen diverse keren. "Dat is wel een beetje een probleem. Het is niet correct wat er gaande is. De beslissingen van de stewards zijn inconsequent. Ik werd zelf ook van de baan gedrukt, maar ik ben de enige die daar een waarschuwing voor kreeg", doelde hij op het duw- en trekwerk met Lewis Hamilton in Jeddah.

2 straffen versus geen straf

Verstappen kreeg uiteindelijk 2 tijdstraffen, van 5 en 10 seconden, en werd tijdens de race een paar keer gevraagd zijn leidende positie af te staan. De Brit daarentegen kreeg helemaal niks. Hamilton won de race en maakte de achterstand van 8 punten precies goed. Daarom staan de 2 nu precies gelijk en komt alles aan op de laatste race in de Emiraten.

Lees ook: Amber Brantsen wil kritischere Formule 1-uitzendingen maken

'Waarom zou ik moeten veranderen?'

"Iedereen zou moeten mogen racen zoals ik", zei Verstappen. "Dus waarom zou ik nu moeten veranderen? Het zou eerlijk moeten zijn en voor iedereen hetzelfde, maar dat is duidelijk niet het geval. Zo zou het niet moeten zijn."

Maar, zo maakte Verstappen ook duidelijk, hij is maar met 1 doel naar Abu Dhabi afgereisd. De zege, die automatisch naar de wereldtitel leidt. Hopelijk op een manier waarbij de stewards geen rol spelen, want daarin is het vertrouwen van Verstappen wel weg, zo was duidelijk. "Maar ik voel me heel goed, erg relaxed en ik ben hier gekomen om te winnen."

Lees ook: Giedo van der Garde wil dat het in 2022 niet alleen maar over Max Verstappen moet gaan

Onsportief gedrag wordt aangepakt

In de event notes, de mededelingen van de FIA voorafgaand aan elk raceweekeinde, wordt benadrukt dat de coureurs zullen worden aangepakt bij onsportief of onethisch gedrag. Ook een aftrek van WK-punten wordt als eventuele optie genoemd. Uiteraard zullen alle ogen gericht zijn op de 2 titelconcurrenten, en zal ieder voorval met een vergrootglas worden bekeken.

'Beeld van Hamilton is veranderd'

Later donderdag zitten Verstappen en Hamilton zij aan zij in de officiële persconferentie van de FIA. Op de vraag of Verstappens beeld van zijn rivaal, en diens team Mercedes, dit jaar is veranderd, antwoordde hij met een volmondig 'ja'. "En niet in positieve zin."