Na zijn zege in Zandvoort: wanneer kan Verstappen wereldkampioen worden?
i

Getty Images

Na zijn zege in Zandvoort: wanneer kan Verstappen wereldkampioen worden?

Brian Vesseur • 20:16, 04-09-2022 / Laatste Update: 14:49, 08-01-2024

In het buitenland spreken ze misschien van overmacht, voor Nederlanders is het puur genieten wat Max Verstappen laat zien. Winnen vanaf P10 in Hongarije, vanaf P14 in België en ook nog eens voor eigen publiek in Zandvoort. Met een voorsprong van dik 100 punten in het wereldkampioenschap is de vraag: wanneer kan Verstappen wereldkampioen worden?

LEES OOK: Voor het eerst 4 zeges op rij: Max Verstappen wint in Zandvoort wéér voor eigen publiek

Wanneer wordt Max Verstappen wereldkampioen?

Dat zoeken we eens uit. En daarbij zetten we meerdere scenario's op een rijtje. Wat als Verstappen alles wint en de concurrentie telkens uitvalt? Wat als Verstappen alles wint, maar de concurrentie telkens 2e wordt? En wat als Verstappen alleen nog maar 2e wordt?

Scenario 1: Verstappen wint alles, concurrentie pakt geen punt meer

Als Verstappen de komende 2 keer - in Italië en Singapore - 2 keer wint, is zijn voorsprong minimaal 159 punten. Met nog 5 races te gaan, is dat niet meer in te halen. Hij zou dan op 2 oktober al kampioen zijn!

LEES OOK: Dit is de WK-stand in de Formule 1 na de Grand Prix van Nederland

Scenario 2: Verstappen wint alles, concurrentie wordt telkens 2e

Voor dit scenario gaan we uit van Charles Leclerc of Sergio Pérez, die allebei 201 punten hebben (tegenover de 310 van Verstappen). Laten we Leclerc nemen. P1 levert 25 punten op, P2 moet het doen met 18 punten. Voor het gemak tellen we de snelste racerondes (1 punt) even niet mee. Verstappen wordt dan een week later kampioen, in Japan op 9 oktober!

Scenario 3: Verstappen wordt telkens 2e achter zijn concurrent

Voor dit geval gaan we weer uit van Leclerc. In dit geval slinkt zijn voorsprong telkens met 7 punten. Verstappen wordt dan sowieso wereldkampioen, maar de vraag is: wanneer precies? Wéér een race later: op zondag 23 oktober bij de Grand Prix van de Verenigde Staten.

In theorie kan Leclerc (of Pérez) nog het WK winnen. Maar dan zullen beide heren moeten hopen op een beenbreuk bij de Nederlandse wereldkampioen. Als we naar de praktijk kijken, was er nooit een coureur die zo'n voorsprong weggaf.