Max Verstappen wint ook in Mexico en heeft record in handen: meeste zeges in 1 seizoen
i

Getty Images

Max Verstappen wint ook in Mexico en heeft record in handen: meeste zeges in 1 seizoen

Brian Vesseur • 23:42, 30-10-2022 / Laatste Update: 15:37, 08-01-2024

Hij wint gewoon weer! Max Verstappen heeft voor de 4e keer in 7 edities de Grand Prix van Mexico gewonnen. Maar, nog belangrijker: hij won voor de 14e keer dit seizoen en dat betekent een record. Nog nooit was er een coureur die vaker dan 13 keer in 1 seizoen won. Het record deelde hij hiervoor met Sebastian Vettel en Michael Schumacher.

Verstappen was perfect weg bij de start: hij begon op pole position en reed na een halve ronde al op ongeveer 1,5 seconde van Lewis Hamilton. Ondanks dat de Nederlander op softbanden reed, lukte het Verstappen niet om verder weg te rijden bij Hamilton (begon op mediums). Na 10 ronden (van de 71) reed de Brit nog steeds op ongeveer 1,5 seconde van Verstappen.

Pérez pakte bij de start P3 af van George Russell, wat luid gejuich opleverde vanaf de Mexicaanse tribunes. Bij de pitstops werd het interessant: de Red Bulls brachten Pérez in ronde 24 (van de 71) al naar binnen voor nieuwe banden, omdat hij ook op de zachte band aan de race begon. De Mexicaan kwam terug op P6, achter de 2 Ferrari's. Red Bull had mediums onder Pérez' auto gezet.

De stop van Verstappen

In ronde 26 maakte Verstappen dezelfde stop. De Nederlander kwam vlak voor de Ferrari's terug de baan op, op P3. In ronde 30 kwam Hamilton binnen voor de harde band, wat een 1-stopper betekent. Aan Verstappen dus de taak om weg te rijden bij de Brit, aangezien de coureur van Red Bull waarschijnlijk wel een 2-stopper zou maken. Hamilton kwam achter Verstappen de baan op: P3.

Russell kwam in ronde 35 naar binnen, om zijn mediums ook te laten vervangen door hards. Door de pitstop van de Brit kwam Verstappen weer terug op P1. De top 4 na de 1e stops: Verstappen, Hamilton, Pérez.

Ferrari

Wat opviel was dat Ferrari het tempo van Red Bull en Mercedes niet bij kon benen. In ronde 45 van de 71 lag Carlos Sainz (P5) zo'n 25 seconden achter Russell en zat Charles Leclerc daar weer een paar seconden achter.

Toch geen 2-stopper?

In ronde 53 lag Verstappen 10 seconden voor Hamilton. Het wekte de vraag op: ging de Red Bull-coureur nog eens naar binnen voor een pitstop, of ging hij het tóch proberen met een 1-stopper? In ronde 60 van de 71, met een voorsprong van 13 seconden, was duidelijk dat de Nederlander niet meer naar de pitstraat ging. Door tot het einde, evenals Pérez. De Mexicaan zat nog steeds op een seconde of 2 van Hamilton.

In de slotfase van de race werd duidelijk dat Hamilton met z'n harde banden nét iets te snel was voor Pérez. De Mexicaan moet het op zijn thuisbaan dus doen met een 3e plek. Verstappen reed eigenlijk zonder al te veel zorgen naar een nieuwe 1e plek (en een record!). Mercedes-coureur Hamilton vond zichzelf op P2 terug, tussen de 2 Red Bull-coureurs in. Russell eindigde net buiten het podium, de Ferrari-coureurs Carlos Sainz en Charles Leclerc eindigden 5e en 6e.