McLaren-teambaas gelooft niks van uitleg Red Bull over straf: 'Het was vast weer een sprookje'
i

Getty Images

McLaren-teambaas gelooft niks van uitleg Red Bull over straf: 'Het was vast weer een sprookje'

Jeroen Rooseboom • 14:28, 29-10-2022 / Laatste Update: 22:27, 07-01-2024

Een boete van 7 miljoen dollar en 10 procent minder tijd om de auto door te ontwikkelen in de windtunnel. Mercedes-baas Toto Wolff kan zich wel vinden in de straf die rivaal Red Bull van de FIA kreeg voor, zonder kwade opzet, het overtreden van de budget-regels. Maar bij McLaren denken ze daar heel anders over.

"Het belangrijkste voor mij is dat er een robuust bestuur is", zei Wolff in Mexico-Stad nadat de straf bekend was gemaakt, tegen Sky Sports. "De FIA gaf geen krimp, ze volgden gewoon het proces. Er is heel goed gecontroleerd en dan is het goed dat er een straf komt als er iets niet klopt. Of wij die straf nu te hoog of te laag vinden."

Schade aan reputatie

Op de vraag of Mercedes nu het de strafmaat kent ook zou overwegen de regels te overtreden zei Wolff: "Het is niet alleen een boete en een sportieve straf. Het betekent ook schade aan je reputatie. Welk team je ook bent, je bent verantwoordelijk voor een merk, je medewerkers en je partners. Het is voor ons geen businesscase.”

Lees ook: Dit zijn alle tijden waarop Max Verstappen en co in actie komen bij de GP van Mexico

Wolff leek niet helemaal te geloven in de uitleg van Horner, dat het zou gaan om het anders interpreteren van de regels. "9 teams zaten onder het plafond en 1 er boven. Het is een sport waarin je op verschillende onderdelen kleine verschillen kunt maken. We hebben ons allemaal aan dezelfde regels moeten houden en dan kun je niet agressief de grenzen op gaan zoeken. Zeker omdat 2021 het eerste jaar was waarin het zo gedaan werd, moest je wat ruimte laten."

"We hebben nu 2021 afgesloten, laten we gaan kijken wat ze met de cijfers van 2022 doen. Hopelijk schrikt dit genoeg af, zodat er nu geen teams meer zijn die de regels overtreden."

Zie ook: 🎥 | ZIEN! Charles Leclerc crasht Ferrari vol de hekken in tijdens VT2 GP van Mexico

McLaren is het er niet mee eens

McLaren-teambaas Andreas Seidl vindt dat Red Bull goed wegkomt. "Het is goed om te zien dat de FIA de controles correct heeft uitgevoerd. 9 teams hebben het goed gedaan en nu is bevestigd dat een team de regels duidelijk heeft gebroken. Dat is de positieve kant. Het negatieve is dat naar mijn mening de straf niet past bij de overtreding. Ik hoop dat we in de toekomst strengere straffen krijgen."

Voor de uitleg van Red Bull-teambaas Christian Horner had Seidl geen belangstelling: "Ik heb er niet naar geluisterd, want ik kan me zo voorstellen dat het weer een sprookje was. Daar heb ik geen interesse in."