Check hier alle mogelijkheden hoe Max Verstappen wereldkampioen kan worden in Qatar
i

Getty Images

Check hier alle mogelijkheden hoe Max Verstappen wereldkampioen kan worden in Qatar

Brian Vesseur • 19:04, 04-10-2023 / Laatste Update: 04:06, 07-01-2024

De kans is groot, héél groot dat Max Verstappen komend weekend wereldkampioen van de Formule 1 wordt in Qatar. Waarschijnlijk gebeurt dat al op zaterdag en anders hoogstwaarschijnlijk op zondag. Lukt dat niet, heeft de Nederlander nóg 5 Grands Prix de tijd om wereldkampioen te worden.

Hoe wordt Max Verstappen wereldkampioen in Qatar?

Bij de Grand Prix van Qatar staat er ook een sprintrace op het programma. Dat is de reden dat Verstappen mogelijk op zaterdag al wereldkampioen wordt. Sterker nog: een top 6-plek is genoeg voor de wereldtitel. Bij de sprintrace op zaterdag krijgt de top 8 punten. De nummer 1 krijgt er 8, de nummer 8 krijgt er 1.

LEES OOK: Max Verstappen gaat vól voor wereldkampioenschap in sprintrace Qatar: ‘Het is zo heet’

Momenteel is Red Bull-teamgenoot Sergio Pérez de enige coureur die in theorie nog de wereldtitel van hem kan afpakken. De Mexicaan moet dan eigenlijk alles winnen, terwijl Verstappen geen punt meer pakt.

Sprintrace

- Verstappen pakt P1, P2, P3, P4, P5 of P6 bij de sprintrace = wereldkampioen

- Hij pakt P7 bij de sprintrace = wereldkampioen als Pérez tweede of lager eindigt

- De Nederlander pakt P8 bij de sprintrace = wereldkampioen als Pérez derde of lager eindigt

- Verstappen pakt P9 of lager = wereldkampioen als Pérez vierde of lager eindigt

De 2-voudig wereldkampioen moet een derde wereldtitel een dagje uitstellen, als het gat tussen Verstappen en Pérez minder dan 172 punten is na de sprintrace. Ter vergelijking: momenteel (vóór de sprintrace) is het gat 177 punten.

Zondag

Op zondag heeft Verstappen dus nog een kans om de wereldtitel te pakken, áls het op zaterdag niet is gelukt. Pérez kan op zaterdag hooguit 8 punten (Pérez op P1 bij de sprintrace, Verstappen op P9 of lager) inlopen op Verstappen. Het gat wordt dan in theorie 169 punten.

Check hierrr de resterende Formule 1-kalender.

Verstappen zou dan weer 3 punten moeten goedmaken, om het verschil weer op 172 punten te laten komen. Hieronder zetten wij de punten die je krijgt per finishpositie, zodat je kan zien wanneer het gat 3 of meer punten is. Zo is het verschil tussen P1 (25 punten) en P2 (18 punten) al 7 punten. Let wel: de coureur met de snelste raceronde krijgt 1 extra punt.

Puntenverdeling

P1 - 25 punten

P2 - 18 punten

P3 - 15 punten

P4 - 12 punten

P5 - 10 punten

P6 - 8 punten

P7 - 6 punten

P8 - 4 punten

P9 - 2 punten

P10 - 1 punt