'Persbericht van Viaplay maakte duidelijk dat bedrijf failliet is'
i

ANP

'Persbericht van Viaplay maakte duidelijk dat bedrijf failliet is'

Jeroen Rooseboom • 15:21, 30-12-2023 / Laatste Update: 00:42, 08-01-2024

Het gaat al tijden niet goed met streamingdienst Viaplay. Het bedrijf wat in Nederland onder andere de rechten voor Formule 1 en darts in bezit heeft, zou volgens een analyse van het Financieel Dagblad al failliet zijn.

In die analyse is te lezen dat het voor streamingdiensten in Nederland oppassen geblazen is als ze niet in de top 3 van best verkochte staan. In Nederland zijn dat Netflix, Videoland en Disney+. Viaplay volgt na Amazon Prime Video pas op de 5e plaats. Dat betekent dat er in Nederland gewoon te weinig betalende abonnees zijn.

Failliet

Viaplay liet begin december weten dat het overging op herfinanciering en volgens het FD bleek uit dat persbericht dat de Scandinavische streamingdienst eigenlijk failliet is. Viaplay trekt zich namelijk alleen in Nederland en Scandinavië niet terug, uit de rest van de markten wel.

De rechten voor de Formule 1 komen volgend jaar opnieuw op de markt en dat kan het succes van Viaplay in Nederland bedreigen, aldus de krant. "Dan stijgen de prijzen", zegt financieel adviseur en Deloitte-partner Jan-Piet Nelissen. Als Viaplay geen geld heeft, kan het ook niet meedoen in het bieden op de rechten van de Formule 1.

Kritiek op gestegen prijzen

Wat niet helpt, is dat de kijker van Viaplay vanaf komend jaar geen jaarabonnement meer kan afsluiten. Het abonnement per maand kost 15,99 euro. Een seizoen lang F1 kijken gaat nu bijna 25 euro per jaar meer kosten. Iets waar veel fans niet blij mee zijn.