Problemen voor Red Bull? 'Team gaf in 2021 meer uit dan toegestaan'
i

Pro Shots

Problemen voor Red Bull? 'Team gaf in 2021 meer uit dan toegestaan'

Joris Kaper • 10:37, 30-09-2022 / Laatste Update: 05:10, 12-12-2023

Zijn er problemen in zicht voor het team van Max Verstappen? De Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport is vrijdag met een bericht gekomen over een onderzoek naar 3 Formule 1-teams die vorig seizoen de budgetcap zouden hebben overschreden. Aston Martin en Red Bull Racing zouden daar ook bij horen.

Volgens de krant wil de FIA het onderzoek naar de financiële cijfers van vorig seizoen vertrouwelijk houden, maar de Cost Cap Administration zou de betrokkenen al op de hoogte hebben gesteld van eventuele overtredingen. 3 teams zouden daarbij het budgetplafond van 145 miljoen dollar hebben overtreden.

'Maximaal 5 miljoen teveel'

Volgens de Italiaanse krant zou Red Bull vorig jaar zo'n 4 à 5 miljoen te veel hebben uitgegeven. Het financiële reglement bepaalt dan dat de overtreding als 'klein' moet worden aangemerkt als het cijfer niet meer dan 5% van het budget bedraagt. De sanctie zou daarom een economische of sportieve straf zijn voor de overtreders, variërend van een boete tot aftrek van punten. Een straf met terugwerkende kracht toepassen lijkt niet aannemelijk, aangezien de hele F1 dan in diskrediet zou worden gebracht als de titel van Verstappen van vorig seizoen wordt afgepakt.

Lees ook: Gefeliciteerd Max Verstappen! Al zijn prestaties en records in de Formule 1 op een rij

Straf

Aftrek van punten in het huidige seizoen zou Red Bull Racing ook niet zoveel pijn doen, dankzij de grote voorsprong van Verstappen. De Nederlander kan met nog 6 races te gaan zondag al kampioen worden< in Singapore. Een financiële straf voor volgend seizoen is wel een mogelijkheid, want die kan de ontwikkeling van de Red Bull-bolides belemmeren.

Reacties

De FIA en Red Bull hebben in Singapore nog niet officieel gereageerd op de berichten. Het team staat op het punt om met Max Verstappen wereldkampioen te worden, dat dit weekend al kan gebeuren in Singapore.