Is het gebruik van rookbommen of ander vuurwerk toegestaan rondom Formule 1-circuits?
i

Getty

Is het gebruik van rookbommen of ander vuurwerk toegestaan rondom Formule 1-circuits?

Jeroen Rooseboom • 20:50, 02-09-2022 / Laatste Update: 07:24, 12-12-2023

Het is vaak een prachtig gezicht: Max Verstappen die door een wolk van oranje rook richting de finishlijn en de overwinning rijdt. Vorig jaar leverde dat op Zandvoort mooie plaatjes op. Maar zijn rookbommen of ander vuurwerk wel toegestaan rondom Formule 1-circuits?

In voetbalstadions is het gebruik hiervan al een lange tijd verboden. Daardoor lijkt het soms wel alsof het gebruik van vuurwerk verplaatst is van de voetbalstadions naar de F1-circuits. Maar is dat wel toegestaan?

Zijn rookbommen of ander vuurwerk wel toegestaan rondom Formule 1-circuits?

Het korte antwoord is nee. In principe zijn rookbommen of ander soort vuurwerk niet toegestaan rondom Formule 1-circuits, maar het echte antwoord ligt wat gecompliceerder. De regels verschillen namelijk per circuit.

Het gebruik van 'fakkels' is expliciet verboden bij de Grand Prix van Australië en bij de Grand Prix van Imola. Op Silverstone en Circuit of the Americas wordt dan weer gesproken over 'rookbommen en ander vuurwerk'. Daardoor is het vrij onduidelijk wat de regels omtrent vuurwerk en rookbommen zijn.

Lees ook: Zoveel toeschouwers zijn er dit weekend bij de Grand Prix van Nederland in Zandvoort

Op Spa-Francorchamps stond lang niks in de regels over vuurwerk, tot de afgelopen Belgische Grand Prix. Toen is besloten om vuurwerk én alcohol te verbannen. Dit gebeurde na vervelende incidenten rondom de Grand Prix van Oostenrijk met Nederlandse fans. Ook in de regels voor Circuit Zandvoort staat dat je geen 'vuurwerk of fakkels' mee mag nemen het terrein op.

Klachten van coureurs en toeschouwers

Veel coureurs vinden de vooral oranje rook een mooi gezicht, maar sommigen klagen erover dat het ze het zicht ontneemt. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden. Ook niet iedereen op de tribune vindt het even leuk. Zo plaatste deze F1-fan het onderstaande filmpje van de start van de GP van Oostenrijk op Tiktok.

Dus bezoekers van Zandvoort, laat je rookbommen thuis en schreeuw Max naar de overwinning! Dat is namelijk wel gewoon toegestaan.