Situatie in Afghanistan heeft zelfs invloed op de Formule 1-race in Zandvoort
i

Getty Images

Situatie in Afghanistan heeft zelfs invloed op de Formule 1-race in Zandvoort

Martijn Baars • 19:14, 24-08-2021 / Laatste Update: 14:02, 05-01-2024

Het linkje is ver te zoeken, maar de situatie in Afghanistan heeft zelfs invloed op de GP van Nederland op het circuit van Zandvoort volgend weekend. Oke, de invloed is klein, maar wie van straaljagers houdt, komt toch bedrogen uit.

Het ministerie van Defensie heeft besloten om de fly past boven het circuit van Zandvoort te schrappen. Bij een fly past vliegen straaljagers in formatie over het circuit, vaak met rookwolken in de kleuren van het land. Onder andere Frankrijk en Amerika hebben het in het verleden vaak gedaan.

Afghanistan

Maar boven Zandvoort zullen de straaljagers dus niet vliegen. Dit in verband met 'de ontwikkelingen in Afghanistan'. In dat land is het de laatste weken pleuris. De terreurorganisatie Taliban heeft het land zo goed als overgenomen na de terugtrekking van het Amerikaanse leger. In paniek proberen honderdduizenden Afghaanse mensen het land te ontvluchten.

Reddingsvliegtuigen

Daarbij zijn al tientallen mensen omgekomen, omdat ze onder andere op het vliegveld van Kaboel verdrukt werden door de enorme mensenmassa die probeert weg te komen. Verschillende Europese landen, waaronder Nederland, sturen reddingsvliegtuigen om zoveel mogelijk mensen te helpen. Straaljagers moeten in zulke situaties over het algemeen voor de veiligheid van die vliegtuigen en de bemanning zorgen.