Viaplay sluit jarenlange miljoenendeal voor rechten Formule 1 en Max Verstappen: 'Uitzendingen van wereldklasse'
Viaplay lijkt de Formule 1-rechten te behouden © Getty Images

Viaplay sluit jarenlange miljoenendeal voor rechten Formule 1 en Max Verstappen: 'Uitzendingen van wereldklasse'

13:37, 30-04-2024 / Laatste Update: 14:01, 30-04-2024

De Formule 1 blijft de komende jaren nog te zien bij Viaplay. Het bedrijf heeft dat dinsdag bekengemaakt. De races van Max Verstappen zullen tot en met 2029 bij de Scandinavische streamingsdienst te zien zijn. Viaplay zou jaarlijks tientallen miljoenen betalen voor de rechten.

Er was lange tijd veel speculatie over de rechten voor de komende jaren. Daar is dinsdag een einde aan gekomen. Viaplay heeft bevestigd dat de deal rond is en de Formule 1 zal tot en met 2029 te zien zijn bij de streamingsdienst.

Volgens De Telegraaf betaalt het Zweedse bedrijf rond de 45 miljoen per jaar voor de rechten, waar ze voorheen jaarlijks 'maar' 30 miljoen euro betaalden. De Formule 1 is sinds 2022 te zien op Viaplay. Daarvoor had Ziggo jarenlang de rechten. Zij leken de afgelopen maanden ook weer een gooi naar de rechten te willen doen, aangezien Viaplay in eerste instantie de rechten maar tot 2025 in handen had.

Ook RTL was naar verluidt in de race. Zij zouden net als Ziggo dus zijn afgetroefd door het Zweedse Viaplay, dat wel flink meer gaat betalen dan de voorgaande jaren. Waarschijnlijk wordt de deal later deze maand officieel bekend gemaakt.

'Streven naar perfectie'

Roger Lodewick, de CEO van Viaplay Nederland, is tevreden met de deal: "We zijn ontzettend trots. We zijn met onze nieuwe organisatiestructuur nog beter in staat om in te spelen op de behoeftes van het Nederlandse publiek." Ook Ian Holmes, directeur mediarechten van de Formule 1, kijkt uit naar het vervolg van de samenwerking: "De Formule 1 en Viaplay delen de gezamenlijke visie om uitzendingen van wereldklasse te produceren."

Veel Nederlandse fans zullen de races graag zien vanwege Verstappen, die de afgelopen drie seizoenen de wereldtitel pakte. De Nederlandse wereldkampioen reageert ook op de deal: "Ik ben heel blij dat Viaplay deze langdurige overeenkomst met Formule 1 heeft gesloten. Zij streven, net als ik, naar perfectie. Ik kijk er dan ook naar uit om onze samenwerking te continueren. Het is geweldig dat Viaplay mijn prestaties dichter bij de kijkers brengt."

Jaarabonnement keert terug, maar niet voor lang

Viaplay kondigde eerder deze maand aan dat het vanaf volgende maand de prijzen van een maandabonnement omhoog gooit, maar maakt nu bekend dat het jaarabonnement opnieuw zijn intrede doet bij de dienst. Eerder werd deze juist afgeschaft. Jaarlijks kost het klanten rond de 165 euro. Dat is ten opzichte van de nieuwe prijs van een maandabonnement een besparing van rond de 50 euro per jaar. Het jaarabonnement is wel slechts te koop tot en met 21 mei. Een dag later gaan de hogere prijzen voor het maandabonnement in.

Sport kijken wordt opnieuw duurder

18 april 2024, 15:38

Streamingsdienst Viaplay heeft in een mail aan abonnees laten weten dat de prijzen opnieuw omhoog gaan. Sportliefhebbers die graag naar voetbal, darts en Formule 1 kijken zullen maandelijks twee euro meer moeten gaan betalen. De prijsverhoging gaat vanaf 22 mei in.

Onrustige periode voor Viaplay

Er is de laatste tijd veel te doen rondom Viaplay. Zo onderging de zender SBS9 een naamsverandering en gaat het na een deal met Talpa nu door het leven als Viaplay TV. Sinds deze maand worden ook daar sportwedstrijden op uitgezonden.

TV-gids: op welk kanaal kan ik de gratis sportzender Viaplay TV vinden?

5 april 2024, 06:28

Streamingsdienst Viaplay is de samenwerking aangegaan met Talpa. Dinsdag werd duidelijk dat beide partijen een deal hebben gesloten. Op de zender SBS9 wordt vanaf 5 april Formule 1 uitgezonden. De Grand Prix van Japan is de eerste race van mogelijk meerdere races die worden uitgezonden op het open net. Waar je deze tv-zender kan vinden, die onder de naam Viaplay TV verder gaat, kun je hier lezen.

Aan het begin van dit jaar moest er nog een reddingsplan aan te pas komen om Viaplay overeind te houden. De streamingsdienst heeft het al een tijdje financieel moeilijk. De Franse zender Canal+ en de Tsjechische investeringspartij PPF pompten onlangs dit jaar nog miljoenen in Viaplay, in ruil voor een flink deel van de aandelen. Mede daardoor lijken ze de felbegeerde F1-rechten te behouden.