Waarom Lewis Hamilton 0 euro aan bonussen vangt, terwijl Max Verstappen miljoenen pakt
i

Getty Images

Waarom Lewis Hamilton 0 euro aan bonussen vangt, terwijl Max Verstappen miljoenen pakt

Pim Huberts • 16:10, 25-12-2023 / Laatste Update: 19:10, 07-01-2024

Het Formule 1-seizoen ligt achter ons en dus is het tijd om de financiële balans op te maken. De coureurs racen niet alleen voor de eer, maar ook om de portemonnee te vullen. Forbes onderzocht de grootverdieners van de F1. Wat valt op? Lewis Hamilton ontving 0 euro aan bonussen, terwijl de bankrekening van Max Verstappen steeds voller wordt.

Naast het vaste salaris bestaat een groot deel van het inkomen van de coureurs uit bonussen. Het zal niemand verbazen dat Max Verstappen na zijn droomseizoen ook in dit opzicht het beste jongetje van de klas is. Hij pakt liefst 23 miljoen euro aan bonussen. Maar Lewis Hamilton heeft het wat minder geregeld.

Slachtoffer van eigen succes

Het verdienmodel in de Formule 1 kan vergeleken worden met ander sporten. Spelers hebben een een basissalaris en daarnaast een bonussysteem, gelinkt aan de overwinningen, punten of titels die ze pakken. Hier ging het mis voor Hamilton

De Britse coureur is namelijk slachtoffer van zijn eigen succes. De 7-voudig wereldkampioen grossierde tot en met 2020 in overwinningen en wereldtitels, zodat de lat in zijn contract ongetwijfeld heel hoog ligt. Daardoor zijn de bonussen die hij krijgt van Mercedes niet zozeer door punten, maar vooral door overwinningen bepaald. En laat het nou zo zijn dat hij de afgelopen 2 jaar geen enkele race won.

Russell

Dit jaar won zijn jonge teamgenoot Georges Russell ook geen GP. Maar hij reed wel 5 miljoen dollar aan bonussen bij elkaar, hoewel hij lager eindigde in de WK-stand. Het gevolg van een ander contract, met een basissalaris dat voor Russell vele malen lager ligt dan dat van Hamilton.

Onderhandelen is goud waard

Ook de eindscore van Norris, Leclerc en Piastri illustreert hoe belangrijk het voor een coureur (en zijn manager) is om goed te onderhandelen. Norris stond 7 keer op het podium, tegenover 6 keer voor Leclerc. Maar de Engelsman pakte dubbel zoveel miljoenen aan bonussen als de Monegask. Ongetwijfeld omdat het basissalaris van Leclerc hoger lag. Maar ook omdat Ferrari sowieso verwachtte dat Leclerc voorin zou rijden, terwijl dat bij McLaren veel minder waarschijnlijk was.

Of, tot slot, kijk naar Oscar Piastri. De jonge Australiër debuteerde in 2023. En kreeg zoals de meeste rookies een stevig bonusplan: amper 2 keer op het podium bracht hem 5 miljoen dollar op.