Sainz wint (voor het eerst) na heftige zondag op Silverstone, Verstappen met gehavende Red Bull naar P7

3 juli 2022

Getty Images

Carlos Sainz heeft een gestoorde Grand Prix van Groot-Brittannië gewonnen. Zijn 1e zege in de Formule 1! De auto van Max Verstappen werkte niet mee en zo eindigde de Nederlander op P7. Sergio Pérez pakte na een ziek gevecht P2, Charles Leclerc zakte uiteindelijk naar P4. En de nummer 3? Lewis Hamilton, in eigen land!


Wat een verschrikkelijke start van de Grand Prix van Groot-Brittannië. Guanyu Zhou vloog na een flinke crash óver de bandenstapel heen. De coureur van Alfa Romeo moest worden afgevoerd naar het ziekenhuis, maar de eerste berichten zijn wel dat hij oké is. Ook Alex Albon moest voor de zekerheid naar het ziekenhuis door de crash. George Russell kwam meteen kijken bij Zhou. De race van de Mercedes-coureur zat er ook op.

LEES OOK: Rode vlag niet alleen voor crash! Demonstranten protesteren óp circuit Silverstone

Verstappen pakte polesitter Sainz bij de start, maar er moest een herstart aan te pas komen door de flinke crash. Na een rode vlag en bijna een uur wachten, werd er opnieuw gestart. Ditmaal bleef Sainz wel op P1. Op een gegeven moment kwam Verstappen op snelheid en pakte hij de Spanjaard alsnog. P1 voor de Nederlander!

Pech voor Max
Dat duurde niet lang, want in rondje 12 van de 52 brak er iets onder de auto van Verstappen en dook hij meteen naar binnen voor nieuwe banden. Hij zakte daardoor terug naar P6 en moest vervolgens met minder performance verder rijden.

We schuiven op naar rondje 24 van de 52, toen Verstappen wéér naar binnenkwam. Ditmaal voor harde banden en wat geschroef aan de voorvleugel. De Nederlander zakte maar 2 plekjes, naar P8. Red Bull-teamgenoot Sergio Pérez schoof op naar P6. Even daarvoor was het duwen en trekken tussen Ferrari-coureurs Sainz en Leclerc. Om gedoe te voorkomen, besloot Ferrari raceleider Sainz naar binnen te halen.

Ferrari vs. Hamilton
In rondje 26 ging Leclerc ook naar binnen, waardoor 7-voudig wereldkampioen Hamilton voor zijn thuispubliek aan de leiding kwam! Leclerc ging uiteindelijk achter Sainz de baan op, op P3. Dat duurde 5 rondjes, want in rondje 31 mocht Leclerc voorbij aan Sainz. De Spanjaard won nog nooit een race in de Formule 1!

Niet dat hij een zekere zege uit handen gaf, want Hamilton was ook een serieuze kanshebber voor de zege op 'zijn' Silverstone. De Brit lag dik aan de leiding en moest nog een stop maken. Maar de verwachting was dat de Ferrari's óók nog een stop moesten maken.

In ronde 34 kwam Hamilton dan naar binnen voor zijn (waarschijnlijk) enige pitstop. Hij kwam vlak achter de Ferrari's terecht.

Ocon veroorzaakt chaos
Met schade aan de auto kon Verstappen niet zo hard meer. In ronde 37 vloog Esteban Ocon hem zelfs voorbij. P9 voor de Nederlander! Mick Schumacher, op dat moment rijdend op P10, lag ook meteen op de loer om Verstappen te pakken. Geluk voor Verstappen, want Ocon kreeg in ronde 39 een probleem. De Nederlander en Schumacher vlogen zo voorbij de Franse Ocon.

Ocon zette zijn auto op een onhandige plek, wat een safety car opleverde! Een drama voor Verstappen, want zo zaten alle coureurs in zijn nek. Sainz en Hamilton doken meteen naar binnen voor softbanden voor de laatste 12 ronden. Ze kwamen weer als nummer 2 en nummer 3 terug op de baan! Leclerc leek daardoor de sitting duck.

Pérez dook ook naar binnen, want die moest nog een stop maken. Hij bleef ook op P4. Verstappen ging als nummer 8 naar binnen en ging - net als eigenlijk iedereen - naar de rode band. Verstappen zakte daardoor wél, naar P9. Kevin Magnussen besloot namelijk door te rijden.

Vliegende herstart
Leclerc mocht in ronde 42 (van de 52) de race voortzetten. Waar de Monegask dat deed met oude, harde banden, daar zaten zijn achtervolgers allemaal op de zachte band. Meteen chaos! Sainz nam de leiding over van Leclerc, Pérez pakte Hamilton (voor P3) en Verstappen pakte Magnussen voor P8! De Nederlander vloog even later ook voorbij Sebastian Vettel: P7.

Pérez wilde P2 pakken van Leclerc, maar Hamilton had dat door en was de lachende 3e! Nou ja, voor even, want Pérez pakte daarna P2 weer. Fernando Alonso besloot zich later ook in de strijd te mengen. Wat een gestoord gevecht! Écht gestoord. Zorg ervoor dat je de samenvatting een keer checkt, want dit moet je gewoon zien.

Even later pakte Hamilton de Ferrari-coureur alsnog. P3! Uiteindelijk won Sainz dus de race, voor Pérez en Hamilton. Leclerc eindigde op P4, voor Alonso en Norris. Verstappen pakte nog P7. Leclerc liep dus maar 6 punten in op de Nederlander.

Schumacher
Haas-coureur Schumacher eindigde op P8 en pakte zo zijn eerste punten (4) ooit in de Formule 1. Williams-coureur Nicholas Latifi viel net buiten de punten: P11.