Start van Formule 1-seizoen 2021 in gevaar: enorme onzekerheid over doorgaan GP van Australië

4 januari 2021

BSR Agency

Op het allerlaatste moment ging er vorig jaar een streep door de GP van Australië en ook nu hangt er weer een vraagteken boven de seizoensopener in Melbourne. Voor uitstel van de race in Albert Park wordt gevreesd, natuurlijk weer vanwege de corona-pandemie.


Vol vertrouwen werd de vaste seizoensopener vorige maand op de nieuwe kalender gezet. Albert Park, mét fans, dat moest het vertrouwde decor worden waar de Formule 1 in 2021 ‘gewoon’ weer zou beginnen. Maar de wereld is nog lang niet gewoon vanwege de corona-pandemie. En het wordt met de dag meer de vraag of er over 2,5 maand überhaupt wel geracet kan worden ‘Down Under’.

Gigantisch streng
De inreisbeperkingen zijn gigantisch streng in Australië, waar alle inkomende passagiers al sinds maart 2020 2 weken in quarantaine moeten. Voor de tennissers die begin volgende maand meedoen aan de Australian Open wordt bijvoorbeeld geen uitzondering gemaakt. Met de toenemende onzekerheid over de nieuwe Britse corona-variant hoeft zeker niet te worden gerekend op een spoedige versoepeling van de beperkingen in Australië, waar dan ook steeds meer twijfels zijn over het doorgaan van een Grand Prix in deze onzekere tijden.


Geen kaartverkoop of opbouw
Een ‘biosfeer’ creëren, zoals afgelopen jaar in Abu Dhabi, is een dure grap in Melbourne en logistiek een nóg grotere uitdaging. Veelzeggend: de kaartverkoop is er nog altijd niet gestart. En met de opbouw van het circuit in Albert Park moet ook nog worden begonnen. Is dat allemaal logisch als straks wederom het scenario van 2020 dreigt, toen alles op het allerlaatste moment vlak voor de eerste vrijdagtraining afgeblazen moest worden?

Start in Bahrein?
De website autosport.com meent te weten dat ze in Australië alvast rekening houden met uitstel van de race naar een datum later dit jaar, wat ook weer invloed kan hebben op de rest van de kalender. Formule 1 zou sowieso blijven gokken op de start van het seizoen in maart. Maar of dat op 21 maart in Australië is, of een week later in Bahrein (28 maart), zal spoedig duidelijk worden.

Bahrein, waar afgelopen seizoen nog 2 keer werd geracet, zou in dat laatste scenario de opener zijn van wat met 23 geplande races het langste seizoen ooit moet worden.