Toto Wolff over vermeend overstijgen budgetcap Red Bull: ‘Dit kan in 3 kampioenschappen doorwerken’

30 september 2022

Getty Images
toto-wolff-reageert-op-aantijgingen-overschrijding-budgetplafond-red-bull-racing

La Gazzetta dello Sport zette vrijdagmorgen de hele F1-wereld op de kop: meerdere teams zouden vorig seizoen over het budgetplafond heen zijn gegaan. Wolff is er duidelijk over: "We zijn allemaal zorgvuldig onderzocht en voor zover wij weten is er 1 team dat de regels heel minimaal heeft overtreden, en 1 team dat veel verder over het plafond is gegaan." We weten allemaal wie de Mercedes-baas bedoelt.


Red Bull Racing is 1 van de teams die royaal door het plafond zou zijn gegaan, het team ontkent dit stellig. Dat zorgde voor verontwaardiging bij Wolff. "Het is grappig dat Red Bull dat zegt, want ze worden al weken zo niet maanden onderzocht." Mocht het inderdaad allemaal kloppen dan heeft Max Verstappen een aanzienlijk voordeel gehad ten opzichte van het team van Lewis Hamilton, waar Verstappen vorig jaar een grote strijd mee had.

Onderzoek
Het onderzoek loopt nu in ieder geval, maar Wolff zou niet in de schoenen van de onafhankelijke jury willen staan. "Als je in 2021 te veel hebt uitgegeven, doe je dat in 2022 ook weer. Dat wil zeggen dat je tot in 2023 voordeel hebt. Zo kan dit in zeker 3 kampioenschappen doorwerken. De juryleden hebben een raamwerk voor de straffen. Maar ik zou niet in hun positie willen zitten, vanwege de impact die het heeft over 3 kampioenschappen.

Nadelen Mercedes
Het budgetplafond heeft er ingehakt bij Mercedes, vandaar ook de boosheid bij de teambaas. "Bij Mercedes gebruiken we op het moment oude onderdelen die we niet zouden willen gebruiken, en ontwikkelen we niet alles zoals we het zouden willen ontwikkelen. We hebben 40 mensen moeten ontslaan die erg gemist worden en het was een mammoth project om deze auto te maken. We hebben tientallen miljoenen moeten herverdelen. Als iemand dat dan niet gedaan heeft en de grenzen opzoekt, geeft elk miljoen ons een groot nadeel."