Van P6 naar P1: Max Verstappen geeft álles en wint de GP van de Verenigde Staten

Brian Vesseur • 00:39, 23-10-2023 / Laatste Update: 12:38, 05-01-2024

Max Verstappen heeft de Grand Prix van de Verenigde Staten gewonnen! De Nederlander begon op P6, had véél moeite met de concurrentie én met remproblemen, maar was toch de snelste van allemaal. Lewis Hamilton eindigde op 2 seconden achter hem, Lando Norris eindigde vlak daarachter op P3.

Bij de start nam Norris de 1e plek over van polesitter Charles Leclerc. Ondertussen pakte Max Verstappen - die op de 6e plek begon - P5 af van George Russell. De Nederlander zat eventjes achter Carlos Sainz, maar haalde de Spanjaard in ronde 6 (van de 56) in: P4.

De start in Austin:

Voor de 3-voudig wereldkampioen zaten Lewis Hamilton en Leclerc te battelen. Verstappen kon zo steeds meer in de buurt komen. In ronde 11 zette hij de aanval in op Leclerc: P3 voor Max! Het was wel een beetje duwen en trekken, want Leclerc kwam even buiten de baan terecht. De Nederlander lag na zijn inhaalactie op 7 seconden van raceleider Norris.

De inhaalactie van Verstappen op Leclerc:

Pitstop

Het leek er even op dat Verstappen een 1-stopper ging doen, maar opeens kwam hij al voor ronde 20 (van de 56) naar binnen voor nieuwe banden. Dat duidde weer op een 2-stopper, want hij koos voor de 2e keer voor mediums. De Nederlander kwam op P6 terug op de baan.

In ronde 24 overlegde Norris met het McLaren-team over de bandensituatie. Zo wisten ze dat Verstappen nog een keer naar binnen moest voor nieuwe banden. McLaren besprak met Norris het idee om voor een 1-stopper te gaan. Op dat moment lag Verstappen sowieso nog ruim 2 seconden achter op de Brit.

Tóch naar binnen

Die harde band van Norris ging niet zo lang mee als gedacht, dus in ronde 35 van de 56 moest hij weer naar binnen voor nieuwe hards. Hij kwam terug op P6, maar wel met de gedachte dat de coureurs voor hem ook nog een keer een pitstop moeten maken. Sterker nog: Verstappen ging een ronde later al naar binnen. Ook de Nederlander koos voor de harde band. Na deze pitstop begon hij meermaals te klagen over remproblemen, waardoor het opeens nog spannender werd!

Verstappen kon overigens niet echt wegrijden bij Norris. In ronde 41 was het gat nog steeds niet meer dan 2 seconden. In ronde 43 ging Hamilton voorbij aan Leclerc en pakte zo P3. De Monegask begon dus op P1, maar reed 15 ronden voor het einde van de race op P4.

Hamiltons kwartiertje

In het laatste deel kroop Hamilton naar landgenoot Norris toe. In de 49e ronde pakte Hamilton de 2e plek af na een keihard duel. De Mercedes-coureur lag met een nog een paar ronden te gaan iets meer dan 5 seconden achter op Verstappen. Uiteindelijk verkleinde hij dat gat nog naar minder dan 2 seconden, maar het was te laat: Verstappen won!