Waarom moest Verstappen achteraan starten en krijgt Hamilton maar 10 plekken gridstraf?

8 oktober 2021

Lewis Hamilton krijgt bij de Grand Prix van Turkije een gridstraf van 10 plekken. Waarom?! Nee, niet vanwege misdaden tegen de mode, maar omdat zijn team Mercedes de interne verbrandingsmotor vervangt.


Nu denk je zeker: ho even, bij de Grand Prix van Rusland moest Verstappen na het vervangen van de motor in zijn Red Bull toch helemaal achteraan starten?

Waarom krijgt Hamilton 10 plekken gridsraf en moet hij niet net als Verstappen in Rusland achteraan starten?


De regel is dat een coureur in 1 seizoen 3 motoren mag gebruiken. Bij de 4e motor is de F1-leiding genadeloos: achteraan starten! Dat gebeurde met Verstappen bij de GP van Rusland, waar hij zijn 4e motorblok liet inbouwen. Maar Hamilton verving dus niet de hele motor. Het gaat om de verbrandingsmotor, en da's slechts een onderdeel van de totale motor.

Hamilton rijdt momenteel rond met zijn 3e motorblok van het seizoen. Bij de GP op Zandvoort ging een motor van Hamilton kapot. Het gevolg was dat hij nog 2 motorblokken over had voor de rest van het seizoen. Maar 1 van die 2 blijkt door slijtage al bijna 'op' te zijn. Dus eigenlijk heeft de Brit nog maar 1 motor over voor de resterende 7 races in 2021. Mercedes hoopt het uit te kunnen zingen door nu de verbrandingsmotor te vervangen.

Samengevat:
Motor 1: stuk door Zandvoort
Motor 2: opgereden
Motor 3: momenteel in gebruik, onderdeeltje verbrandingsmotor vervangen
Motor 4 : achteraan starten
Motor 5 en verder: ook weer achteraan starten