Update na GP België: wanneer kan Max Verstappen wereldkampioen 2023 worden?

30 juli 2023

Getty Images
wanneer-kan-max-verstappen-wereldkampioen-worden

Max Verstappen is bezig met een onevenaarbaar seizoen in de Formule 1: hij won 10 van de 12 races. Het is niet de vraag óf, maar wanneer Max Verstappen wereldkampioen gaat worden. We zetten in dit artikel meerdere scenario's voor je op een rijtje.


Wanneer kan Max Verstappen wereldkampioen worden?


Als eerste: er staan na de zomerstop nog 10 Grands Prix op het programma. Er staan ook nog 3 sprintraces op het programma. In Qatar, de Verenigde Staten en Brazilië. Per GP-zege krijg je 25 punten, per snelste ronde 10 punten en per sprintraceoverwinning 8 punten. Er zijn dus nog maximaal 284 punten te verdelen na de zomer.

Scenario 1: Het gat blijft hetzelfde
Het verschil tussen Verstappen en nummer 2 Sergio Pérez is 125 punten. Mocht dat gat zo blijven, kan Verstappen bij de Grand Prix van de Verenigde Staten kampioen worden. Daarna staan enkel nog de races in Mexico, Brazilië, Las Vegas en Abu Dhabi op het programma.

LEES OOK: Dit is de WK-stand in F1 ná de Grand Prix van België

Scenario 2: Verstappen bouwt de voorsprong maximaal uit
Stel dat Verstappen nu alles wint en de concurrentie telkens punten laat liggen? Stel dat Verstappen in Nederland, Italië, Singapore en Japan de race wint én Pérez telkens buiten de punten eindigt, is het verschil genoeg. De 2-voudig wereldkampioen pakt dan weer de titel in Japan. Daarna staan er nog 6 races op het programma.

Scenario 3: Verstappen wordt nu alleen nog maar tweede
Stel dat Pérez vanaf nu alles wint én de snelste ronde neerzet (en Verstappen telkens tweede wordt), loopt de Mexicaan 8 punten per race in (en 9 bij een sprintweekend). Dan is Verstappen na de Grand Prix van Mexico al kampioen.