Frank Heinen verliest finale Slimste Mens door herten: ‘Vraag maar raak. Ik weet nu alles van die beesten’

24 januari 2022

ANP
frank-heinen-de-slimste-mens-finale-jacob-derwig-reactie

Frank Heinen lag op koers om de titel bij het televisieprogramma De Slimste Mens in de wacht te slepen. Een vraag over burlen in de finale – voor de goede orde, dat is het geluid dat herten maken en geen broertje van curlen – deed hem de das om. Sportnieuws.nl belde de Sportjournalist van het Jaar (2019, zie foto) om hem te vragen of hij nog nachtmerries heeft over ‘die beesten.’


Door: Jan Koning

“Natuurlijk heb ik mezelf na de finale volledig gestort op het onderwerp herten. Ik weet inmiddels alles van die beesten. Je kunt me alles vragen”, begint Frank Heinen met een lach. De verliezend finalist van De Slimste Mens is columnist en schrijver voor allerlei krant en tijdschriften. Bovendien kun je hem kennen van de ‘Korte Corner’ bij Studio Voetbal. Om te zien hoe hij de finale verliest op burlen, check de video onderaan het artikel!

Grapjes over herten
"Een beetje wel", reageert Heinen lachend op de vraag of hij al om zijn oren is geslagen met die herten. “Mijn ouders en vriendin – en degenen die bij de opnames waren – hadden er natuurlijk al wel wat grapjes over gemaakt. Dus ik was er al wel een beetje aan gewend. De afgelopen 2 dagen na de uitzending van de finale is het natuurlijk wel nog een stukje meer geworden.”

frank-heinen-de-slimste-mens-finale-maarten-van-rossum-reactie

'Dan had ik het erger gevonden'
"Er zijn natuurlijk mensen die zeggen: 'dat je dat niet weet, iets over herten.’ Daar heb ik dan weer minder last van. Als het nou op een onderwerp was geweest waarvan ik zelf vind dat ik het had moeten weten, had ik het erger gevonden. Sport of cultuur bijvoorbeeld. Dan had ik mezelf de grapjes wat meer aangetrokken. Dat ik niets over burlen weet, vind ik geen enorme nederlaag.”

Tatoeages
Behalve de vraag over het burlen zijn er nog wel een paar vragen gesteld die Heinen niet snel zal vergeten. “In de halve finale moest je allemaal bekende mannen herkennen aan hun tatoeage. Dat ging zo goed dat ik er wel een beetje van schrok. Dat ik dacht: ‘dat is een vorm van kennis die ik best zou willen inruilen voor iets waar ik misschien wat meer aan heb.”

'Misschien gaan meer mensen mijn boek kopen'
Heinen weet niet of-ie verder nog iets heeft aan zijn deelname aan De Slimste Mens. Werktechnisch gezien dan. “Het is nog tekort om dat te zeggen. Wat natuurlijk wel zo is, is dat veel mensen je gezien hebben. Ze zullen de komende maanden misschien ook je naam nog wel herkennen. Dus wie weet denken ze wanneer ze die tegenkomen in de boekhandel: ‘goh dat was wel een aardige jongen. Daar neem ik eens een boek van mee.’ Dat zou natuurlijk hartstikke leuk zijn. Of er verder nog meer werk uitkomt, weet ik niet. Misschien schrijf ik er nog wel een mooi verhaal of artikel in de krant over. Over mijn eigen ervaringen. Dat lijkt me best geinig.”

Jacob Derwig winnaar De Slimste Mens


Hij verliest de finale van de populaire quiz dus uiteindelijk op het nippertje. Jacob Derwig is uiteindelijk de gelukkige en wordt de eerste acteur die ooit De Slimste Mens wint. Gedurende het seizoen schrijft Heinen wel even de beste dagscore ooit op zijn naam. Hij houdt maar liefst 663 seconden over. “Dat is ook niet verkeerd, toch? De gouden tip om zo hoog te scoren? Lastig. Het is een soort rare fascinatie voor feitjes en dat je een hoofd bezit dat makkelijk onthoud. Ik heb denk ik zo’n hoofd. De combinatie van mijn nieuwsgierigheid en het feit dat er bij mij misschien iets meer blijf hangen, doet het kennelijk goed."