Roy Meyer moest Special Forces VIPs verlaten: ‘Als ik niet was weggestuurd…’

7 januari 2022

Videoland

"Het was nog niet af voor mijn gevoel", vertelt Roy Meyer in gesprek met Sportnieuws.nl. De judoka die in Parijs 2024 voor goud gaat, heeft het hier over zijn deelname aan Special Forces Vips, dat wordt uitgezonden bij Videoland. Hierin worden 10 BN’ers onderworpen aan keiharde commandotraining onder leiding van echte commando’s.


Door Jan Koning

"Als ik niet was weggestuurd, was ik doorgegaan tot in de eeuwigheid", vertelt Roy Meyer. Helaas heeft het avontuur dat luistert naar de naam Special Forces VIPs voor de topjudoka niet langer mogen duren dan een week. Toch kijkt hij er met een goed gevoel op terug.

"Wat een ervaring!", klinkt het. "Dit is iets wat je als mens of gewone burger eigenlijk niet mee kan maken. Zo’n commando-opleiding duurt normaal een heel jaar. Het kost volgens mij ook 1 miljoen euro per persoon om een commando op te leiden. Het feit dat ik – als gewone sterveling – een week lang heb mogen leven als een commando, mijn grenzen zo op heb kunnen zoeken, was een ongelooflijke ervaring en echt goud waard."

Breekpunt
Na een week zat het er op voor Meyer. Hij moest Special Forces VIPs verlaten, omdat hij als laatste eindigde bij die opdracht. De overige deelnemers waren in tranen door het vertrek van die grote Meyer, omdat hij goed in de groep lag.

Meyer zag bokser Nouchka Fontijn wél verder gaan. "Dat moesten jullie nog even noemen hè?", klinkt het lachend. "Ja, het is natuurlijk zo dat ik daar binnenkom in het programma en best groot ben. Met mijn 1,86 en 120 kg maak ik best indruk. Dus zijn ze gefascineerd om te kijken waar mijn breekpunt ligt. Die is niet zomaar gevonden, maar ze blijven je beproeven. Niet alleen ik, maar alle kandidaten hebben een breekpunt. En we balanceren constant op het randje van de afgrond. De duur en zwaarte van de dagen was enorm. Heel veel daarvan wordt niet uitgezonden. Ik denk maar 1/10e."

"Ik heb eerlijk aangegeven dat mijn grootste uitdaging zou liggen in het stukje hardlopen en bergop lopen. De commando’s zelf bepalen het programma en de productie staat ernaast. Het moet namelijk wel echt zijn. Dus toen de opdracht ‘bergop en bergaf’ kwam, wist ik al dat ik er – tenzij er iemand geblesseerd zou raken – met mijn 120 kg uit zou kunnen gaan."

'Helemaal kut'
Toch voelde het voor Meyer ‘helemaal kut’ om niet verder te kunnen. "Je gaat zo diep dat je op een gegeven moment geen tijd meer hebt voor negatieve gedachtes. Je wilt verder. De tranen die je op het einde ziet, zijn echte tranen. Ik was namelijk helemaal nog niet klaar om weg te gaan. Ik had nog zoveel te geven. Ik zat zo diep in mezelf. In een gebied waar ik eigenlijk niet geweest ben sinds mijn 17e, toen ik besloot iets van mijn leven te gaan maken in de meest kutte periode. Als ik nog 1 dag langer had kunnen blijven, had ik alles aangekund. Alles behalve deze oefening en ik had het gehaald tot het einde. Dat is echt pijnlijk."

Kwetsbaar
Het programma heeft de topsporter – die een heftige jeugd kende – een mooie spiegel voorgehouden, zoals hij het zelf noemt. "Ik dacht dat de littekens uit mijn verleden geheeld waren, maar de ruwe randjes zaten er nog. Hierdoor heb ik het altijd eng gevonden om mezelf maximaal kwetsbaar op te stellen. Ook in mijn gezinsleven naar mijn vrouw en mijn kinderen toe merkte ik dat. Deze week heeft aan me bevestigd dat het juist een krachtige eigenschap is om je van je meest kwetsbare kant te laten zien. Dat levert me nu dus in mijn dagelijks leven zoveel moois op. Het geeft zoveel meer diepgang."

‘Het gaat gebeuren’
Zijn verhaal geeft een mooi inzicht in de persoon Roy Meyer. Een sterke, warme persoonlijkheid die met zijn ervaring in de toekomst andere mensen wil helpen. "Ik vind namelijk dat ieder mens zo een week – of zelfs meerdere weken - verdient. Mensen zouden dit moeten opzoeken. Of ze nou bijvoorbeeld trauma’s hebben uit het verleden of zichzelf beter willen leren kennen. Als je dit een week of een paar weken intensief doet, ga je gegarandeerd weg met ontzettend veel groei."

Vandaar dat Meyer ervan overtuigd is dat hij na zijn sportieve carrière iets van de grond wil krijgen waarbij hij mensen kan helpen. "En dan wil ik me vooral toespitsen op de jeugd. Die komen vaak in situaties zitten waarbij ze het stuur van hun eigen leven niet meer in handen hebben. Voor hen zou ik graag een soort commandotraining willen oprichten. We kunnen we ze daarmee zoveel moois meegeven. Ik denk er echt over na om zoiets te gaan doen na mijn sportcarrière. Sterker nog: het gaat zeker gebeuren!"

Goud
Wat volgens de commando’s uit het programma Special Forces VIPs ook gaat gebeuren, is dat Meyer goud zal pakken bij de Olympische Spelen 2024 in Parijs. "Het programma heeft mij ook aangezet om echt voor die gouden medaille te gaan. Erik zei ook in een speech die ik nooit meer zou vergeten: ‘Je bent een krijger en jij jongen, jij gaat goud winnen voor ons.’ Dat heeft me zoveel kracht gegeven."