Amateur wint golftoernooi, maar krijgt niks van 1,4 miljoen euro aan prijzengeld
Amateurgolfer Nick Dunlap kan niet geloven dat hij op de PGA Tour heeft gewonnen. ©AP

Amateur wint golftoernooi, maar krijgt niks van 1,4 miljoen euro aan prijzengeld

10:42, 22-01-2024

Lekker dan: win je als amateur een enorm golftoernooi, krijg je geen cent van het prijzengeld. Het overkwam afgelopen weekend de Amerikaan Nick Dunlap. De twintigjarige amateur won zeer verrassend de American Express in La Quinta, onderdeel van de PGA Tour, maar kon fluiten naar z'n centen.

Op uitnodiging van een sponsor mocht de student meedoen tussen de grote jongens. Maar omdat hij als amateur ingeschreven stond, kreeg hij het prijzengeld niet. Daardoor liep Dunlop een bedrag mis van zo'n 1,4 miljoen euro. Dat hele bedrag gaat nu naar de nummer twee van de eindranking, de Zuid-Afrikaan Christiaan Bezuidenhout.

Voor het eerst sinds 1991

Het was liefst 33 jaar geleden dat een amateur een PGA Tour-event won. In 1991 was het Phil Mickelson, inmiddels een gelouterde prof, die als amateur het Northern Telecom Open won. Nu neemt Dunlop dus het stokje over van Mickelson.

29 onder par

Dunlop was over vier ronden in La Quinta de beste. Vooral zijn derde ronde maakte het verschil. Toen sloeg hij de achttien holes in zestig slagen weg, dat was twaalf onder par. In totaal eindigde Dunlop op 29 onder par, een slag minder dan nummer twee Bezuidenhout.