Ouders golfer Grayson Murray (30) na zelfdoding: 'Zoveel vragen waar geen antwoord op is'
Golfer Grayson Murray is op dertigjarige leeftijd overleden. © Getty Images

Ouders golfer Grayson Murray (30) na zelfdoding: 'Zoveel vragen waar geen antwoord op is'

19:51, 26-05-2024 / Laatste Update: 20:42, 26-05-2024

Verdrietig nieuws uit de golfwereld. De Amerikaanse golfer Grayson Murray is overleden. Hij werd slechts 30 jaar oud en overleed een paar uur nadat hij zich had afgemeld voor een golftoernooi.

De dood van Murray wordt bevestigd door de golfbond PGA, met een statement op de website. "We waren er kapot van toen we hoorden, en zijn diepgedroefd om te delen, dat PGA TOUR-speler Grayson Murray vanochtend is overleden. Ik heb er geen woorden voor", vertelt Jay Monahan, de commissaris van de bond.

Inmiddels hebben zijn ouders bekendgemaakt dat hij zichzelf heeft gedood. 'Het is onwerkelijk, een nachtmerrie. We hebben zoveel vragen waar geen antwoord op is. Maar één vraag kunnen we wel beantwoorden. Werd er van Grayson gehouden? Het antwoord is ja. Door ons, zijn broer Cameron, zijn zus Erica, zijn familie, door zijn vrienden, door zijn medespelers en - zo lijkt het - door velen van jullie die dit lezen.'

Denk jij aan zelfdoding? Neem 24/7 gratis en anoniem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0800-0113 of chat op 113.nl.

Vrijdag trok hij zich terug vanwege ziekte tijdens de tweede ronde van de Charles Schwab Challenge, in de Amerikaanse staat Texas. Murray won in zijn loopbaan twee PGA-toernooien, de laatste nog geen vier maanden geleden. Volgens het Amerikaanse CBS moest die zege ook een omslagpunt voor de Amerikaan worden, die na zijn overwinning openlijk vertelde dat hij eerder last had van onder meer depressies en alcoholmisbruik.

Geschokte reacties

Uit de golfwereld stromen de steunbetuigingen en geschokte reacties binnen. Veel bekende golfers leven mee met de familie van Murray. Zo schrijft Luke Donald, viervoudig winnaar van de Ryder Cup, op X dat hij 'diep bedroefd' is door het nieuws. "Afgelopen week zag ik hem nog op het PGA Championship, het leven is echt kostbaar."

Ook Michael Phelps, 23 keer winnaar van goud op de Olympische Spelen, betuigt zijn medeleven op social media. "Mijn gedachten en gebeden zijn voor zijn familie", schrijft hij onder een post van de PGA.

Het toernooi gaat door

Het toernooi gaat overigens door, zo laat de bond weten in het statement. Dat doen ze ook op verzoek van de familie. "Zij verzekeren ons dat Grayson wilde dat we dat zouden doen. Hoe moeilijk het ook zal zijn, willen we hun wens respecteren."