Boegbeeld Tess Lieder-Wester gepasseerd bij handbalsters Oranje
Handbal-keepster Tess Lieder-Wester. ©Getty Images

Boegbeeld Tess Lieder-Wester gepasseerd bij handbalsters Oranje

09:41, 09-02-2024 / Laatste Update: 10:16, 09-02-2024

Een bekend gezicht ontbreekt tijdens de EK-kwalificatie van de Nederlandse handbalsters. Bondscoach Per Johansson heeft Tess Lieder-Wester buiten de selectie gelaten.

Eind februari speelt Nederland twee keer tegen Tsjechië, maar doet dat dus zonder de 30-jarige keepster. Zij behoorde de afgelopen jaren altijd tot de selectie en groeide zelfs uit tot het boegbeeld van de Nederlandse handbalsters.

Reserve

Op het afgelopen WK handbal moest Lieder-Wester al genoegen nemen met een rol als derde keepster. Ze zat meerdere wedstrijden op de tribune, omdat de bondscoach koos voor Yara ten Holte op doel. Rinka Duijndam loste haar soms af. Lieder-Wester kwam nauwelijks in actie op het WK.

Moeder Lieder

Lieder-Wester is getrouwd met voetballer Mart Lieder. Hij voetbalt inmiddels bij FC Emmen, maar werd vooral bekend van zijn 45 doelpunten in 69 wedstrijden voor FC Eindhoven. Ze hebben samen al lang een relatie, want in de tijd dat Wester in Denemarken handbalde, ging Lieder al met haar mee. Hij voetbalde, voordat hij in 2022 naar FC Emmen ging, voor SønderjyskE en Odense BK.

Samen hebben ze ook al een dochter gekregen: Flo Lieder. Die werd op 18 november 2022 geboren.

Pipy Wolfs (21) er wel bij

Voor de EK-kwalificatie heeft Johansson haar helemaal uit de selectie gelaten. Ook 'ervaren kracht' Kelly Vollebregt is er niet bij. Er is wél plek voor de pas 21-jarige Pipy Wolfs voor de duels met Tsjechië.

De selectie

1Lois AbbinghVipers Kristiansand (NOR)
2Rinka DuijndamGyori Audi ETO KC (HUN)
3Kelly DulferSG BBM Bietigheim (GER)
4Tamara HaggertyDVSC Schaeffler (HUN)
5Laura van der HeijdenChambray Touraine Handball (FRA)
6Nathalie HendrikseThüringer Handball Club Erfurt (GER)
7Yara ten HolteOdense Handbold (DEN)
8Dione HousheerOdense Handbold (DEN)
9Angela MalesteinFTC Rail-Cargo Hungaria (HUN)
10Larissa NusserOdense Handbold (DEN)
11Estavana PolmanCS Rapid Bucuresti (ROU)
12Inger SmitsSG BBM Bietigheim (GER)
13Zoë SprengersBorussia Dortmund (GER)
14Nikita van der VlietOdense Handbold (DEN)
15Bo van WeteringOdense Handbold (DEN)
16Pipy WolfsElche SF (ESP)

EK handbal

Nederland staat samen met Tsjechië bovenaan in de EK-kwalificatie, met allebei twee gewonnen wedstrijden. Op 28 februari en 3 maart is het tweeluik tussen beide landen. Daarna speelt Nederland nog tegen Portugal (4 april) en Finland (7 april). Het EK handbal is van 28 november tot en met 15 december 2024 in Hongarije, Oostenrijk en Zwitserland.